Arheolozi istražuju u rijeci Kupi olupinu broda iz antičkog doba

Drugo arheološko istraživanje jednog od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj - olupine riječnog broda s teretom iz vremena antičkog Rima, na dnu rijeke Kupe u Karlovcu, pokazalo je da su konstrukcija i teret dobro očuvani i da mogu dati značajne odgovore o tehnikama gradnje brodova u doba Rimskog carstva, doznaje se od arheologa Krune Zubčića iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Brod, na kojem su istraživanja trajala protekla tri tjedna, najvjerojatnije je iz prvog stoljeća nove ere, načinjen od hrastovog drva i širok dva metra, ali još nije sigurno koliko je bio dugačak. Prvih 12 metara od pramca prema krmi toliko je dobro očuvano da se na bokovima broda razaznaju tragovi tri vrste stolarskog alata kojime je drvo bilo obrađivano, no krmeni dio je oštećen i teret s njega razbacan te tek treba utvrditi je li brod bio dugačak vidljivih 12 metara ili možda čak 20 i 25 metara, kazao je Zubčić. 

Pronađeni teret čine glinene opeke koje imaju znak grčkog slova alfa. Na jednoj opeci otisak je mačje šape, a na drugoj otisak sandale na kojoj su po cijelom potplatu bili čavlići ili mali klinovi. Opeka je služila za opločenje kanala ili možda grobnica. Po svemu sudeći, teret je plovio uzvodno, a pretpostavlja se da su ga ljudi s kopna vukli pomoću konopaca, a oni na brodu odgurivali brod od obala, jer kormilo je izumljeno kasnije.

Rječni brodovi iz rimskog doba prava su rijetkost, ovo je drugi pronađen u Hrvatskoj, oba u Kupi između Siska i Karlovca. Iako postoje pisani tragovi vrlo je malo materijalnih dokaza i spoznaja o tehnikama gradnje. Kad ga za četiri ili pet godina u potpunosti istražimo morati ćemo odlučiti da li ga izvaditi van i konzervirati ili ostaviti u rijeci, no sigurno ćemo napraviti njegovu repliku, rekao je Zubčić.