Umro autor drame 'Tko se boji Virginije Woolf' Edward Albee

Američki dramatičar i dobitnik Pulitzerove nagrade Edward Albee umro je u petak u Montauku pored New Yorka nakon kratke i teške bolesti, objavili su mediji.

Albee, 88, slavni američki dramatičar, najpoznatiji je po drami 'Tko se boji Virginije Woolf'. Albee je patio od zdravstvenih tegoba nakon operacije srca 2013. godine. Prije no što je otišao na operaciju, Albee je napisao poruku za koju je želio da bude pročitana nakon smrti: Svima vama koji ste mi život učinili tako divnim, uzbudljivim i ispunjenim, hvala vam od srca, uz svu moju ljubav.

U svojim djelima istraživao je teme intimnosti, jaza između gubljenja iluzija i stvarnosti ispod površine suvremena života, navodi New York Times. Sva su moja djela o ljudima koji su propustili šansu, prerano odustali dolazeći na kraju života do spoznaje kako žale za stvarima koje nisu učinili, kazao je Albee za Times u intervjuu objavljenom 1991. Mislim da većina ljudi potroši previše vremena živeći kao da nikada neće umrijeti, rekao je.

'Tko se boji Virginije Woolf', Albeejeva drama iz 1962. o slomu braka postala je njegovo najpoznatije djelo nakon što je 1966. adaptirana za film u kojem igraju Richard Burton i Elizabeth Taylor. Poput ostalih ranijih djela, Albee i u toj drami kritizira 'američki način života', ispraznost društvenih konvencija i lažni moral.