Građani odlučili: Zagrebački lavići zvat će se Tuma i Uzuri

Tuma, što na afričkom svahili jeziku znači 'zauvijek, i Uzuri ili 'ljepotica', imena su tromjesečnih zagrebačkih lavića, koja su izabrana između 1200 prijedloga građana, priopćeno je iz zagrebačkog Zoološkog vrta.

Nakon prijedloga građana ocjenjivački sud ZOO-a i nogometnog kluba Dinamo izabrao je po pet imena, a oko 5000 zaljubljenika svojim su glasovima odlučili kako će se lavići zvati.

Bilo je trenutaka kada je bilo neizvjesno kako će glasovanje završiti, no na kraju su uvjerljivo pobijedila imena Uzuri i Tuma. Na drugom su mjestu ostali Dunja i Mazalo, otkrio je edukator ZOO-a Tomislav Krizmanić.

Ravnatelj ZOO-a Damir Skok izrazio je zadovoljstvo brojem građana koji su se uključili u izbor imena, kazavši da se po tom vidi koliko su im njihovi lavići dragi. Oduševili su nas svojim prijedlozima i strašću kojom su u javnosti navijali za pojedina imena. Imena koja su na kraju dobila najviše glasova sjajno odgovaraju tim veličanstvenim životinjama, rekao je Skok.

I timaritelji, koji se brinu o lavljoj obitelji, zadovoljni su imenima. Lavići najviše vremena provode u igri i istraživanju, a mama ih nadzire s pristojne udaljenosti. Timaritelji spadaju i među rijetke koji razlikuju mladunce jer su još uvijek jako slični. Tuma ima malo veću glavu i neznatno dužu dlaku, koja će se jednoga dana pretvoriti u grivu, kažu.