Jednakopravni članovi društva, bez predrasuda i barijera

Nakon pilot-projekta 'Moje kazalište' i pet radionica s djecom s teškoćama u razvoju, riječki HNK Ivana pl. Zajca pronašao je model suradnje sa sugrađanima s invaliditetom.

Dvadesetogodišnji Leo i Goran, mladići s Downovim sindromom, stekli su nove prijatelje - djelatnike Riječkoga HNK. Njihov je novi posao da dočekuju gledatelje i dijele im letke a u tome im pomaže volonterka Paula Lugarić iz udruge za Down sindrom-Rijeka 21.

HNK Ivana pl. Zajca prva je državna institucija koja je pomaknula barijere u socijalizaciji osoba s Downovim sindromom. Kako nisu u mogućnosti isplaćivati donacije, ovo je bio jedini način. A uloga institucija u kulturi i jest biti i etički kompas za sve članove društva.

U Hrvatskoj je još na snazi zakonska regulativa temeljem koje oni koji rade nemaju pravo i na invalidninu - za razliku od primjerice Italije gdje čak dvadeset posto osoba s Downovim sindromom ima radnu knjižicu.

Leo i Goran jednakopravni su članovi društva, bez predrasuda i barijera. U kazalištu se osjećaju korisnima i s nestrpljenjem čekaju novu kazališnu premijeru.