Japanski majstori vizualnog doživljaja na Festivalu svjetskog kazališta

Predstava 'Vremensko putovanje kroz sobu' japanske kazališne trupe 'chelfitsch' autora i redatelja Toshikija Okade, kojom se večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Zagreb nastavlja 14. Festival svjetskog kazališta, bit će, kako je najavljeno, jedinstven koreografsko-glumački doživljaj koji u simbiozi glasa, glumačke ekspresije, pokreta i vizualnih efekata propituje teme suvremenosti.

Goste je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u HNK-u Zagreb predstavio umjetnički ravnatelj i selektor festivala Ivica Bujan, ravnatelj Drame HNK-a Zagreb. Istaknuo je kako je iznimno sretan što festival, koji više nije toliko mlad, po prvi puta ugošćuje i jednu predstavu iz Japana i to upravo redatelja kojega već sedam godina želimo dovesti na festival, a ove godine konačno smo uspjeli u toj namjeri.

Jedan od ključnih kazališnih autora suvremenog japanskog teatra, Okada  je autor niza uspješnih dramskih tekstova čije su režije i produkcije izazvale pažnju kazališnih krugova diljem svijeta. Njegova kazališna družina chelfitsch djeluje od 1997., a njezino ime dolazi od engleske riječi 'selfish' (sebičnost), prilagođene dječjem izgovoru.

Okada je istaknuo kako ga oduvijek posebno okupiraju teme radničkih problema, neizvjesnost i strah onih koji nemaju stalno zaposlenje, osobito kad je riječ o fizičkim radnicima. Opsjedaju ga i teme traumatičnih iskustava prirodnih katastrofa, osobito kad je riječ o složenosti ultramodernog post-Fukushima japanskog društva, a motiv za predstavu 'Vremensko putovanje kroz sobu', kako je otkrio, pronašao je u propitkivanju posljedica prirodnih katastrofa na društvene okolnosti i proizvoljne osjećaje pojedinaca prije njihova socijalnog otuđenja.

Tema djela koje predstavljamo u Zagrebu je 'zaborav'. Kad se dogodi nešto tako veliko, to je nešto što se ne bi trebalo zaboraviti a mene zanima što nas potječe da ipak poželimo zaboraviti. Sve se te misli nalaze u tom  djelu, pojasnio je.

Konferenciji su nazočili i izvođači, Izumi Aoyagi, Mari Ando i Yo Yoshida, koji su izrazili veliko zadovoljstvo što su dobili priliku sudjelovati na tom festivalu te po prvi puta upoznati zagrebačku publiku.

Intendantica HNK-a Zagreb i umjetnička ravnateljica i selektorica festivala Dubravka Vrgoč napomenula je kako ta predstava nastavlja program 14. Festivala svjetskog kazališta, koji je prošloga tjedna svečano pred prepunom dvoranom otvorio ansambl berlinskog kazališta Schaubühne s predstavom 'Brak Marije Braun' Thomasa Ostermeiera, oduševivši publiku.

Festival završava 23., odnosno 24. rujna, u 20 sati izvedbama predstave 'Tuge' belgijske autorice Anne-Cécile Vandalem, glazbeno-kazališnim projektom u produkciji Das Fräulein (Kompanie) koji u fokus stavlja odnos između moći i tuge.