Putovanje kroz tisućljeće kulinarstva

Što su ljudi jeli i kako su pripremali hranu u pretpovijesno ili rimsko doba ili pak u srednjem vijeku i kakva je tradicijska hrana žumberačkog kraja? Tisućljeće kulinarstva na jedan je vikend, već dvanaestu godinu za redom, zamirisalo cijelim arheološkim parkom oko eko centra Budinjak.

Za razliku od uobičajenog mirisa po zemlji ili zamračenim muzejskim prostorijama, nekoliko dana tijekom rujna arheologija u Budinjaku miriše po metvici, rimskome slanom pripravku – liquamenu i egzotičnim začinima kakve su trgovci srednjega vijeka donosili s putovanja po bliskoistočnim zemljama. Mirisi prošlosti šire se s kulinarskih radionica tijekom kojih se posjetitelji okušavaju u pripremanju jela po povijesnim receptima.

Program započinje obilaskom Arheološkoga parka duž poučne Staze kneževa. Nakon lagane šetnje posjetitelji započinju s pripremom hrane u izletničkom prostoru ispred Eko-centra Budinjak. Podijeljeni u četiri grupe, na otvorenom prostoru opremljenom ložištima za vatru, posjetitelji istovremeno pripremaju jela po pretpovijesnim, rimskodobnim, srednjovjekovnim i tradicijskim žumberačkim receptima te po završetku pripreme uživaju u okusima hrane davno prošlih pretpovijesnih i povijesnih perioda, kao i u jelima koja se i danas, kao i stoljećima ranije, poslužuju na stolovima žumberačkih obitelji.

Za pripremanje jela na način kako se to radilo u pretpovijesti posjetitelji dio namirnica prikupljaju sami na obližnjim travnjacima, te tako koriste samoniklo bilje koje je predstavljalo temelj ishrane pretpovijesne populacije ovoga područja. Neka od jela pripremaju se posebnom tehnologijom pečenja, u glinenim kalupima koje posjetitelji sami izrađuju.

Bilo da su u pitanju nama poznati domaći žganci i maslac, nešto drukčije meso umotano glinom, ili pak jela začinjena najneobičnijim kombinacijama začina - hrana je i danas i nekada širila mirise koji mame da ju se isproba i da se u njoj uživa, baš kao što su uživali svi koji su posjetili ovogodišnju žumberačku manifestaciju, putovanje kroz tisućljeće kulinarstva.