Flota mira 'Mirno more' ponovo u Kaštelima

Flota mira 'Mirno more' međunarodno je socijalno pedagoški projekt za djecu i mlade različite nacionalnosti, zdravstvenog stanja i socijalnog konteksta. Jedreći tjedan dana jadranskom obalom kroz brojne zajedničke aktivnosti, uče prevladavati predrasude jedni prema drugima te živjeti u suradnji, toleranciji i miru.


22. godinu za redom Flota mira plovi u sklopu najvećeg međunarodnog socijalno-pedagoškog projekta u Europi – 'Mirno more', a već 4. godinu za redom luka domaćin je Marina Kaštela.

Još 17. rujna su posade brodova s djecom i mladima krenuli na jedrenje iz raznih dalmatinskih luka i dva su dana obilazili obalu. Jučer su se okupili u Marini Kaštela, a tijekom boravka u kaštelanskoj luci organizirane su razne aktivnosti tijekom kojih će se djeca međusobno upoznati i družiti. Uz brojne radionice: sportske, umjetničke i kreativne, održavaju se i okrugli stolovi uz mirovne govore s ciljem učenja kako promicati toleranciju u svojoj životnoj sredini. Sutra Flota mira isplovljava iz Kaštela prema matičnim lukama u kojima završava cijeli projekt.

Mirno more najveći je socijalno-pedagoški projekt u Europi koji okuplja stotinjak djece i mladih. Cilj projekta je omogućiti kronično bolesnoj, marginaliziranoj, socijalno ugroženoj djeci te djeci sa fizičkim i psihičkim poteškoćama da zajednički jedreći po hrvatskoj obali provedu tjedan mira i družeći se odbace predrasude prema različitim socijalnim, vjerskim i etničkim skupinama. Moto ovog jedinstvenog projekta u svijetu je: odbaciti predrasude!

Ove godine Jadranom jedre mladi s dijabetesom, djeca iz Doma za nezbrinutu djecu, te osobe s mentalnim oštećenjima iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine. U Marini Kaštela flotu mira ulovila je splitska ekipa HRT-a te provjerila kakvo im je more: