BRA day obilježava se prvi puta i u Hrvatskoj

U subotu 24. rujna od 10 do 14 satina zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježit će se 1. Dan dojki i BRA day u Hrvatskoj. Tijekom akcije provodit će se besplatni mamografski pregledi za Zagrepčanke starije od 40 godina.

Glavni organizator je Hrvatski zavod za javno zdravstvo na inicijativu Hrvatske lige za borbu protiv raka i uz podršku Gradskog ureda za zdravstvo i Zajednice pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj ( djeluje pri Hrvatskoj ligi za borbu protiv raka). Akcija u povodu Dana dojki i BRA daya održat će se na zagrebačkom Cvjetnom trgu u subotu, no za besplatni mamografski pregled treba se unaprijed predbilježiti.

Predbilježbe se još od 21. rujna primaju na brojeve telefona 01/46 96 309 i 01/46 96 393. Sve žene koje na dan akcije neće moći obaviti mamografski pregled, jer je zbog specifičnosti pregleda broj žena ograničen, moći će na navedenim brojevima telefona dobiti termine za besplatnu mamografiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', Mirogojska cesta 16.
 

Ciljevi akcije su: 


Rano otkrivanje kao najvažniji način očuvanja zdravlja i života.


Pravovremeno liječenje i izliječenje.


Vraćanje  tjelesnog i psihičkog integriteta obolje žene što je bolje moguće.

BRA day (Breast Reconstruction Awareness Day/Dan podizanja svijesti o rekonstrukciji dojke) je edukacijska kampanja s ciljem podizanja svijesti i upoznavanja javnosti s mogućnostima rekonstrukcije dojke kod žena kojima je cijela dojka uklonjena u postupku liječenja raka dojke. Prvi put je obilježen u Kanadi prije pet godina. Inicijalni koncept osmislio je kanadski plastični kirurg dr. Mitchell Brown 2011. Dr. Brown zalaže se za multidisciplinarni timski pristup svim bolesnicama s rakom dojke, a koji okuplja liječnike svih specijalnosti uključenih u dijagnostiku i liječenje raka dojke. Samo ovakav sveobuhvatan timski pristup može dovesti do ispravne odluke za svaku oboljelu ženu od raka dojke i osigurati joj odgovarajuću medicinsku njegu i skrb.

O organizaciji prvog Dana dojake i BRA day-a i o iskustvu u liječenju raka dojke u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Ilona Sušec, dr. med., specijalistica onkologije i radioterapije, dopredsjednica Hrvatske lige za borbu protiv raka, dr. sc. Ivan Milas, dr. med. onkoplastični kirurg iz Klinike za tumore i predsjednik Ligina povjerenstva za kirurgiju dojke te pacijentica Nediljka Karajica: