Sve hrvatske poštanske marke u Mimari

Svakih nekoliko godina Hrvatska pošta priredi veliku, sveobuhvatnu izložbu poštanskih maraka. Ove godine izložba je otvorena 10. rujna u Zagrebu u muzeju Mimara, a još ju stignete pogledati.

U povodu 25 godina izdavanja poštanskih maraka Republike Hrvatske, u muzeju Mimara Hrvatska pošta otvorila je izložbu 'Dan marke - 25 godina pišemo sliku Hrvatske'. Prikazali smo je u tri dijela. Prvi dio su sve marke, njih 1063, koje su izašle u optjecaj od 1991., od prve poštanske marke Zračna pošta Zagreb Dubrovnik pa sve do hologramske marke koja je izašla ovih dana, objašnjava Jo Kempen iz Hrvatske pošte. U drugom dijelu izložbe okupljene su nagrađivane marke i međunarodna izdanja maraka, a u trećem dijelu su marke i zvuci.

U sportskoj sobi su, naravno, marke vezane uz  sport. Za razliku od primjerice, sobe 'Pozdrav iz Hrvatske' u kojoj su izložene sve marke vezane za naš turizam. Iz nje možete ući u sobu flore, pa faune, glazbe… Sveukupno je na izložbi osam tematskih soba. Idejni začetnik je dizajner koji je radio na mnogim markama, Orsad Franković. Uz njegovu pomoć smo i napravili tako zanimljiv koncept. Zanimljivo je što možete vidjeti marke ili nekakva obilježja, žigove… od Dražena Petrovića do Filipa Hrgovića ili znamenite Hrvate od Ivana Gundulića nadalje, ističe Kempen.

Prenijeti možemo samo sliku i zvukove izložbe, no ono što ne možemo jest: miris. A u sobi flore u kojoj su marke s motivima lavande, smilja, ružmarina,…  osjetit ćete miris lavande. Kao da ste na nekom polju lavande, što naravno nije napravljeno slučajno, bez poveznice s markama. Te su marke rađene tehnikom da puštaju miris kada se po njima zagreb, što je bilo zanimljivo ne samo za unutarnji promet nego i međunarodni. Uz razglednice, slali smo i mirise, otkriva Kempen.

Da bi uopće nastala jedna poštanska marka, treba proći prilično dug i ozbiljan proces. Prvi je: povjerenstvo za odabir grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka Republike Hrvatske. Za ovu izložbu možemo reći da je Hrvatska u malome. Gledajući marke Hrvatske pošte, gledat ćete sve najvažnije elemente: od osoba do bilja i životinja koji su obilježili povijest naše domovine.

Kažu nam, reakcije i djece i odraslih koji su do sada posjetili izložbu bile su odlične. Ako niste, izložbu stignete još posjetiti. U Mimari će biti do 25. rujna, a ulaz je slobodan.