Davanje jaja i orašastih plodova bebama može smanjiti rizik alergija

Bebe koje okuse jaja ili kikiriki sa samo četiri mjeseca mogu imati niži rizik razvoja alergije na te namirnice od beba koje ih prvi puta probaju u kasnijoj dobi, pokazalo je novo istraživanje.

Davanje žličice jaja bebama u dobi od 4 do 6 mjeseci povezano je s 46 posto nižim izgledima za alergiju na jaja nego u slučaju kasnijeg uvođenja te namirnice u prehranu. U slučaju kikirikija davanje između 4. i 11. mjeseca života u obliku maslaca, kako bi se izbjegao rizik gušenja kikirikijem, povezano je sa 71 posto manjim izgledima za alergiju na kikiriki nego kad se prvi 'susret' s tim plodom odgađa.

To otkriće sugerira da bi za mnoge bebe jaja i kikiriki trebali biti jedna od prvih namirnica, kaže voditelj istraživanja pedijatar Robert Boyle s Imperial College London. No to nije nešto što bi liječnici preporučili, dodaje.

Savjeti za prehranu beba više ne uključuju preporuke da se izbjegava uvođenje nekih namirnica koje uzrokuju alergije do druge ili treće godine djeteta no oni ipak ne potiču roditelje da daju bebama rano jaja i kikiriki.

Znanstveni tim je do svojih zaključaka došao nakon što je obradio rezultate drugih 146 istraživanja provedenih tijekom proteklih 70 godina.