Novu koncertnu sezonu ansambala HRT-a otvara spektakularna kantata 'Gurre-Lieder'

Sutra u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, s početkom u 19.30 koncertom iz ciklusa Kanconijer, započinje nova sezona ansambala Glazbe Hrvatske radiotelevizije.

Solisti, Zbor HRT-a i HNK u Zagrebu, Zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Simfonijski orkestar HRT-a i Orkestar Opere HNK u Zagrebu pod ravnanjem maestra Nikše Bareze izvest će spektakularnu, kasno-romantičkom kantatu Gurre-Lieder (Pjesme o Gurreu) Arnolda Schönberga. Riječ je o jednom od ključnih djela europske glazbe koje je po prvi put izvedeno u Beču 1913. godine i tom prigodom ispraćeno ovacijama.

Čak četiri velike institucije: Hrvatska radiotelevizija, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Muzička akademija u Zagrebu i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog udružile su se kako bi ovo djelo u koncertnom obliku po prvi puta zaživjelo i u Hrvatskoj. Na pozornici Lisinski naći će se gotovo 300 glazbenika zajedno. Vokalne soliste predvode  sopranistica Adela Golac-Rilović i tenor Michael Robert Hendrick. Uz njih nastupaju još mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, tenor Stjepan Franetović, bas Siniša Štork i Ozren Bilušić kao narator.

Kantata Gurre-Lieder Arnolda Schönberga, u Hrvatskoj do sada nikada nije predstavljena uživo, a nadahnuta je poezijom danskog pjesnika Jensa Petera Jacobsena o kralju Valdemaru, vladaru dvorca Gurre i njegovoj nesretnoj sudbini, a ispreplitanje mita i magije, uz vidljive utjecaje Wagnera i Mahlera, rezultiralo je bujnom, kasno-romantičkom partiturom kaleidoskopske boje i goleme snage. Budući sama izvedba zahtijeva golem izvođački aparat bit će održane dvije koncertne izvedbe: u četvrtak, 22. rujna u sklopu ciklusa Kanconijer, te u subotu 24. rujna u sklopu ciklusa Lisinski subotom.

Izravni prijenos koncerta možete pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT - HR 3) u četvrtak 22. rujna.