Art terapija: Akademija primijenjenih umjetnosti uređuje riječki KBC

Zanimljiv, za sada jedinstven sporazum u Hrvatskoj potpisan je danas u ravnateljstvu riječkog KBC-a. Riječ je o sporazumu o suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Radi se o svojevrsnoj 'art terapiji'.

Sa zadovoljstvom ćemo promovirati riječko Sveučilište, a zauzvrat oplemeniti našu radnu sredinu, rekli su prilikom potpisivanja Sporazuma o suradnji Akademije primijenjenih umjetnosti i KBC-a Rijeka vodeći ljudi tih ustanova - dekan Akademije Josip Butković i ravnatelj KBC-a dr. Davor Štimac.

Prva akcija bit će uređenje ulaza u zgradu KBC-a, na čijim će zidovima biti izložena djela studenata, a uskoro slijedi i oplemenjivanje kruga bolničkoga parka. Rijeka i na ovom primjeru pokazuje da je zaslužila biti Europskom prijestolnicom kulture 2020. godine, kaže dr. Štimac.

Nadopuna liječenju može biti liječenje glazbom ili likovnom umjetnosti, i na tome tragu kreće naša suradnja. KBC je ustanova koja treba temeljitu obnovu. Naši prostori i hodnici mogu izgledati drugačije - jednoga dana oni mogu postati izložbeni prostori, rekao je dr. Štimac.

'Art terapija' ili projekt 'liječenja bez lijekova' poznat je u svijetu i svojevrsni je zdravstveni standard u mnogim bolnicama. Jer postalo je jasno da danas pacijenti mogu biti liječeni i na druge načine u ugodnom okruženju, u sredinama oplemenjenim umjetnički djelima.