Rijeka traži '27 susjedstava'

U sklopu projekta "Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture" počelo se raditi na prvom od sedam programskih regionalnih smjerova, poznatih kao '27 susjedstava'.

Riječ je o detektiranju i izboru 27 cjelina na području Rijeke i Primorsko goranske županije, a to mogu biti četvrti, gradovi, mjesta, sela i kvarnerski otoci. Već je upućen i javni Poziv za pravne, ali i  fizičke osobe koje imaju potencijal za kulturno oblikovanje svojih sredina. Cilj je da se Rijeka, a time i Hrvatska, dostojno predstavi kao europska prijestolnica kulture.

Cilj projekta '27 susjedstava' je aktiviranje društvenog kapitala lokalne zajednice kroz jačanje ljudskih potencijala, razvijanje međuljudskih odnosa, organiziranje kulturnih aktivnosti, a time ciljano povećanje kulturnih sadržaja. Broj 27 je, dakako, znakovit; svaka uključena zajednica ostvarit će suradnju s po jednom zajednicom iz svake od 27 zemalja Europske unije. Za nekoliko dana kreće i izlazak koordinatora na teren te u konačnici 30-tak edukativnih radionica.

Želi se stvoriti kulturna inicijativa u malim sredinama koje imaju snagu za kulturnu transformaciju šireg područja. U sklopu javnog poziva koji traje do kraja studenoga mogu se prijaviti razne udruge, umjetničke organizacije, ustanove, turističke zajednice, jedinice lokalne samouprave, mjesni odbori, ali i fizičke osobe. Konačni rezultat je izbor 27 susjedstava koja će tijekom sljedeće tri godine na istovrsnim Festivalima predstaviti sebe, svoj rad i međunarodna partnerstva.

Dodatni je cilj osigurati preduvjete da novoformirani sustav kulturne i društvene suradnje postane dugorično samoodrživ.