Najveća Sacher torta na svijetu pripremljena u Ljubljani

U središtu Ljubljane razrezana je te besplatno podijeljena građanima slovenske prijestolnice i  njihovim gostima najveća Sacher torta na svijetu, teška 600 kilograma. Na njoj je od ranog jutra radila ekipa austrijskih i slovenskih slastičara.

Prve komade za Ljubljančane, njihove goste i putnike namjernike odrezao je ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković i članica bečkog gradskog vijeća Renate Bauer.

Beč i Ljubljana su  gradovi-prijatelji, a izrada najveće originalne Sacher torte na svijetu, za koju se vjeruje da će ući i u Guinnessovu knjigu rekorda, odvija se u okviru ljubljanskih Dana Beča, kad se Slovencima predstavljaju turističke, kulinarske i druge atrakcije austrijske metropole.

Za izradu gigantske zaherice, tradicionalno popularne i u Hrvatskoj, utrošeno je 2000 jaja, 50 kilograma  brašna i maslaca, 40 kilograma kristalnog šećera i šećera u prahu, 45 kilograma različitih vrsta čokolade, više od 80 kilograma marmelade od marelica i 200 kilograma glazure. Torta je poslužena na tradicionalni način - s tučenim slatkim vrhnjem kojega je pripremljeno 300 litara.

Recept za originalnu Sacher tortu već je skoro 200 godina strogo čuvana tajna, a slastičari koji rade prave sacher torte prilikom zapošljavanja potpisuju ugovor s klauzulom kojom jamče da ga nikome neće otkriti. Recepturu je smislio 1832. godine Franz Sacher, pomoćnik kuhara bečkog kneza  Wenzela von Metternicha.

Glavni kuhar je bio bolestan, pa je pomoćnik po kojemu je kasnije proslavljena torta dobila ime dobio nalog da pripremi nešto posebno, originalno i slatko za prinčeve goste.