I to je moguće: Škola bez domaće zadaće

Mnogi će školarci, a i roditelji sada uzdahnuti. U osječkoj Osnovnoj školi Vijenac, domaće zadaće nema punih 12 godina. Inače, prosječni hrvatski školarac svakoga dana dođe kući sa zadaćom iz najmanje dva predmeta. U ovoj školi domaće zadaće pišu se na školskome satu.

Učenike motiviramo da najveći dio naprave u školi, oni koji ne stignu tih je vrlo malo riješe to kod kuće, ali sljedeći dan na satu dobiju povratnu informaciju od tome. To ne znači da oni ništa ne rade, oni kod kuće puno uče, pripremaju se za sljedeći sat, ali nemaju klasične domaće zadaće, objasnila je ravnateljica škole Vesna Vrbošić.

Ako se i ne stigne sve u školi, sankcija nema. Oni su jako motivirani za rad pogotovo ako znaju da onda neće imati ništa kod kuće što će morati riješiti, silno se trude da to i dovrše, ističe učiteljica hrvatskog jezika Ivana Macan.

Cilj  je rasteretiti učenike i omogućiti im da svoje slobodno vrijeme provedu kvalitetnije i u krugu obitelji. Učenici su iznimno zadovoljni.

Osnovna škola Vijenac prva je osječka škola koja je ukinula klasične domaće zadaće 2004.-e potvrđujući da je u toj školi domaća zadaća iznimka, a ne pravilo. Pravilo koje se već dvanaest godina pokazalo uspješnim.