Milutin Milanković, čovjek koji ima 'svoj' krater na Mjesecu i Marsu

Malo ljudi zna uopće za znanstvenika Milutina Milankovića (28. svibnja 1879. – 12. prosinca 1958.), rođenog u Dalju, a u čijoj je rodnoj kući osnovan Kulturno znanstveni centar nazvan po njemu. Milanković je veliki znanstvenik, na razini Nikole Tesle, a koji se bavio i objasnio klimatske promjene. I jedan krater na Mjesecu dobio ime po njemu, kao i jedan promjera 180 km na Marsu.

U dvorištu njegove rodne kuće večeras, u 19.30 pušta se u rad moderni teleskop kojim će se moći koristiti građani. Sredstva za ovaj teleskop osiguralo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Općina Erdut. U planu je, kako kaže Đorđe Nešić, ravnatelj Kulturnog i znanstvenog centra Milutin Milanković, što češće organizirati astronomske večeri koje će pratiti sve značajne nebeske događaje. Teleskopom će se moći i projicirati slika neba u dvoranu u rodnoj kući Milankovića. 

Milutin Milanković rođen je 1879. godine u Dalju, u blizini Osijeka. Bio je matematičar, geofizičar, građevinski inženjer, klimatolog, astronom, osnivač katedre za nebesku mehaniku na beogradskom sveučilištu, poznat po teoriji ledenih doba, koja povezuje varijacije zemljine orbite i dugoročne klimatske promjene. Ova teorija je poznata pod imenom Milankovićevi ciklusi. Milankovića je i NASA uvrstila među 10 najvećih znanstvenika svih vremena, ali je unatoč tome relativno nepoznat u Hrvatskoj.