IG Nobel nagradio neobična i duhovita otkrića

Znanstvenici koji su proučavali utjecaj poliesterskih gaća na spolni život štakora, kako je čovjeku kad živi životom jazavca i koliko je svijet drukčiji kad ga promatramo kroz noge, ovogodišnji su dobitnici nagrada Ig Nobel koje se dodjeljuju za istraživanja koja će nas najprije nasmijati, a onda natjerati da se zamislimo.

Nagrade se dodjeljuju 26. godinu zaredom na Sveučilištu Harvard u Cambridgeu u Massachussettsu, a uručuje ih skupina dobitnika Nobelove nagrade.

Nagrade se dodjeljuju za sve što je neuobičajeno, rekao je Marc Abrahams, urednik časopisa Annals of Improbable Research i domaćin dodjele. Gotovo sve ostale nagrade dodjeljuju se za nešto najbolje ili najgore. Nama nije bitno je li nešto najbolje ili najgore.

A ni pravodobnost dodjele nagrade ne igra veliku ulogu: Ig Nobel za proučavanje razmnožavanja dodijeljen je pokojnom Ahmedu Shafiku iz Egipta, koji je umro 2007. godine, i to za znanstveni rad iz 1993. godine, kojim je dokazivao da su štakori koji nose gaće od poliestera ili mješavine pamuka i poliestera manje spolno aktivni od onih koji radije biraju pamučno ili vuneno donje rublje ili, u skladu s uobičajenim navikama štakora, rublje uopće ne nose. Prema tom istraživanju elektrostatsko polje koje stvara rublje od poliestera može imati ulogu u izazivanju impotencije. Nikad nismo čuli da je itko toliko pozorno proučavao što se događa u spolnom životu štakora kad im navučete gaćice, rekao je Abrahams.

Ovogodišnju nagradu u kategoriji biologije podijelila su dvojica Britanaca s Oxforda. Charles Foster nagrađen je za knjigu Živjeti kao zvijer u kojoj je opisao svoje eksperimente dok je pokušavao živjeti životom jazavca, a koji su uključivali i kopanje jazbine i hranjenje crvima. Njegov sunarodnjak Thomas Thwaites krenuo je sličnim putem: uz pomoć posebno izrađenih proteza pokušao je živjeti kao jarac u Švicarskoj.

Japanci Atsuki Higashiyama i Kohei Adachi osvojili su Ig Nobel za percepciju za znanstveni rad o tome kako predmeti izgledaju drukčije kad se sagnemo i promatramo ih kroz noge.

Jednu od nagrada, onu za kemiju, dobila je tvrtka Volkswagen za opremanje vozila uređajem koji omogućuje smanjenu emisiju plinova svaki put kad je automobil na tehničkom pregledu. Inače, Volkswagen će SAD-u platiti 16,5 milijardi dolara zbog lažiranja razine emisije ispušnih plinova u automobilima putem softvera.