William i Kate u posjetu Kanadi

Britanski princ Willian i supruga Kate stigli su u subotu u Britansku Kolumbiju, na početku osmodnevnog posjeta Kanadi tijekom koje će obići spektakularne prirodne ljepote i susresti se s izbjeglicama i američkim domorocima.

William, držeći sina Georgea za ruku i Kate s kćerkom Charlotte u rukama izašli su iz zrakoplova u 23 sata po srednoeuropskom vremenu.

George (3), koji je bio zainteresiraniji za helikoptere koji su nadlijetali aerodrom nego za protokol, i njegova jednogodišnja sestra kojoj je to prvi posjet inozemstvu, ušli su s roditeljima u automobil koji ih je odvezao u prekrasnu viktorijansku vilu u koja će im idućih dana biti dom.

Kraljevska obitelj kasnije je uz vojne počasti i 21 topovski plotun dočekana pred parlamentom najzapadnije kanadske pokrajine na otoku Vancouver.

Premijer Justin Trudeau rekao je da će ovaj posjet biti drugačiji od njihovog prethodnog boravka u Kanadi prije pet godina, jer su William i Kate sada roditelji dvoje djece.

Kao što znaju svi roditelji koji putuju s djecom, to je jedno posve drugaije iskustvo, izjavio je Trudeau, otac troje djece koji je često u službene posjete putovao s ocem, bivšim premijerom Pierreom Trudeauom.

I samo jedno upozorenje na temelju moga iskustva, ako su imalo slični našoj djeci, bit će jako teško ukrcati ih u zrakoplov za put doma nakon što vide našu predivnu zapadnu obalu, dodao je.

U vrijeme kada Kanada iduće godine obilježava 150. obljetnicu neovisnosti, raduju nas susreti s mladima koji će ovu zemlju voditi idućih nekoliko desetljeća, rekao je princ William.

I u godini u kojoj kraljica proslavlja 90. rođendan, iznimno sam sretan što imam priliku zahvaliti Kanađanima na toplini i velikodušnosti koju su pokazivali prema mojoj baki tijekom njezine vladavine, istaknuo je.

Kate i William obići će idućih dana prirodne ljepote kanadske pacifičke obale, a potom krenuti na sjever sve do Yukona i sastati se s američkim domorocima.

George i Charlotte za to će vrijeme s dadiljom biti u Victoriji, glavnom gradu Britanske Kolumbije.