Znate li da je danas Europski dan jezika

Europski dan jezika obilježava se 26. rujna svake godine. Tog se dana slavi jezična raznolikost kontinenta s više od 200 europskih jezika, 24 službena jezika EU-a, oko 60 regionalnih/manjinskih jezika, i još mnogo drugih jezika koje govore ljudi iz drugih dijelova svijeta.

Povodom ovoga Dana, niz događanja se organizira diljem Europe: aktivnosti za i s djecom, TV i radio programi, nastava jezika i konferencije. Kako bi se koordinirale aktivnosti organizirale na nacionalnoj razini, Vijeće Europe traži od država sudionica da imenuju osobu nacionalnog povjerenika'za taj dan.

Procjene o tome koliko se jezika govori na svijetu kreću se između tri tisuće i šest tisuća. Do tolikih, pa i većih, razlika u procjeni broja jezika svijeta dolazi zbog dva razloga. Prvi je da su i danas neki dijelovi svijeta lingvistima još nedovoljno poznati: primjerice, na Novoj Gvineji i u Amazoniji još ima domorodačkih plemena koja su do sada dolazila u vrlo malo dodira s civilizacijom. Osim toga razni lingvisti imaju različite predodžbe o tome kada dva idioma, jezična sustava koji imaju barem minimalno različitu gramatiku i rječnik, valja smatrati dvama različitim jezicima, a kada dvama dijalektima istoga jezika.
 
Jezici izumiru otkada postoje, odnosno otkada postoji ljudska vrsta premda ne tolikom brzinom koliko danas. Taj se proces ne osjeća toliko u Europi, kojom već nekoliko stoljeća dominiraju veliki nacionalni jezici, s kojima su manjinski jezici uglavnom uspjeli uspostaviti neki oblik koegzistencije. Izumiranje jezika poprimilo je akutne razmjere uglavnom u drugim dijelovima svijeta. Jezici izumiru kada umre zadnji govornik nekog jezika. Svi se jezici neprekidno mijenjaju. Istina je, mogu se pojaviti društveni uvjeti koji usporavaju brzinu jezičnih promjena; primjerice, purističke jezične politike koje se provode u nekim državama mogu smanjiti broj posuđenica koje bi inače ušle u službene jezike. Međutim, jezične su promjene nezadržive.

Hrvatska povjerenica za Europski dan jezika, profesorica Ljiljana Kolar jutros je uz lingvistu, poznatijeg kao 'lovca' iz kviza Potjera, dr. sc. Krešimira Međerala gostovala u emisiji Dobro jutro Hrvatska.  Profesorica Kolara učiteljica je engleskog jezika, prevoditeljica, sudski tumač, živi u Zagrebu, a radi u Čazmi. Županijska je voditeljica za učitelje engleskog jezika Bjelovarsko - bilogorske županije. Dr. sc. Krešimir Međeral poznati je lingvist, poliglot, hungarolog, govori mađarski, turski… Autor je hrvatsko - mađarskog rječnika. Bavi se kvizovima, a radi u Institutu za jezik i jezikoslovlje.