10. Tjedan cjeloživotnog učenja - provježbaj mozak

Danas u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) počinje jubilarni, 10. Tjedan cjeloživotnog učenja. Trajat će do 2.  listopada pod sloganom 'Provježbaj mozak!' jer, ističe organizator, vrijedi učiti. 

Učenje tijekom cijeloga života nužan je preduvjet za funkcioniranje u suvremenome svijetu, ističu u Agenciji i objašnjavaju da se, kroz nacionalnu obrazovnu kampanju - Tjedan cjeloživotnog učenja, građanima prenosi poruka na neposredan, često i neformalan način, koliko su važni obrazovanje i učenje.

U svim hrvatskim županijama predviđena su događanja - besplatne radionice, predavanja, okrugli stolovi, koncerti, a i niz obrazovnih ustanova otvorit će svoja vrata i omogućiti potencijalnim polaznicima da se upoznaju s mogućnostima obrazovanja koje nude.

Kampanja je svečano otvorena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu gdje je održana i međunarodna stručno-znanstvena konferencija što ju zajednički organiziraju i provode ASOO i Hrvatsko andragoško društvo. Šesti put zaredom dodijeljene su i nagrade 'Maslačak znanja' za postignuća u učenju odraslih osoba, a laureati te nagrade su Marjeta Trkman Kravar, Neven Oršuš i Mirjana Reštigorac.Kako se ističe, posebnu važnost cijelomu konceptu daje i činjenica da će Agencija, nakon uspješnoga natječaja, najveći dio aktivnosti financirati iz Europskoga socijalnoga fonda putem trogodišnjega projekta pod nazivom 'Promocija cjeloživotnog učenja' čija je ukupan vrijednost nešto veća od 11 i pol milijuna kuna. Promotori ovogodišnje kampanje su Ivica Kostelić, Gordan Kožulj, Blaženka Leib i Maša Martinović.

Pokroviteljica ovogodišnjega Tjedna cjeloživotnog učenja je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, a potporu njegovu održavanju dalo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).