Održani 4. Dani ličkog krumpira

U Lovincu su održani 4. Dani krumpira. Svi koji cijene ekološke proizvode, došli su kušati, vidjeti, ali i napuniti svoja spremišta ne samo krumpirima, već svime što Lika može ponuditi. A što se sve može s krumpirom napraviti pokazali su učenici srednjih škola iz Korenice i Gospića. Ćevap u krumpiru novost je u ponudi ličke gastronomije.

Krumpir kao najvažniji lički proizvod zaštićen je oznakom zemljopisnog podrijetla. No uza sve poticaje njegova proizvodnja došla je do prekretnice. Ako se ljudi ne počnu udruživati te tako povećati proizvodnju i naći svoj ekonomski interes, Lici prijeti raseljavanje, a samim time neće imati tko uzgajati ovaj itekako traženi proizvod.

Rijetki znaju kako krumpir spremiti na milijun načina, a da svaki put zadrži svoju slatkoću te privuče nove zaljubljenike. To znanje na danima krumpira u Lovincu pokazali su učenici srednjih škola iz Korenice i Gospića. Ovakvih događaja je malo kažu nam posjetitelji manifestacije. Oni koji znaju cijeniti ekološke proizvode došli su kušati, vidjeti ali i napuniti svoja spremište ne samo krumpirima, već svime što lika može ponuditi.

Kada selo utihne teško je ponovno pokrenuti proizvodnju i vratiti ljude. To znaju u Ministarstvu poljoprivrede te se raznim poticajima savjetima i sajmovima domaće stanovništvo pokušava potaknuti da se bavi zemljoradnjom. Nova atrakcija koju je predstavila općina Lovinac, zip lajn, izazivala je uzdahe posjetitelja te dala dozu adrenalina danima krumpira.