Skrad se polako vraća na karte najljepših svjetskih krajobraza

26. rujna obilježava se Svjetski dan čistih planina. Tima je povodom ekipa Dobrog jutra zašla u šume Gorskog kotara koje privlače sve veći broj turista. Uglavnom su to ljubitelji prirode, te ljudi željni aktivnoga odmora - planinari i biciklisti. Zahvaljujući tome, broj noćenja raste, kao i ugostiteljska ponuda i smještajni kapaciteti.

Zeleni vir, Vražji prolaz, šume, rijeke i potoci Gorskoga kotara - sve više privlače turiste. Maria Grazia i Marisella, mlade Španjolke upravo su zbog toga i potegle do Skrada, kako bi se opustile i uživale u prirodi. Priroda je ovdje spektakularna, kažu. Predivna planinarska šetnica između strmih šumovitih obronaka, gdje se krije špilja s izvorom - osvojila ih je. Ali i mnoge druge.

S brojem noćenja posljednjih nekoliko godina rastu i skradski smještajni kapaciteti. Većina kapacitete je privatni smješta, ali postoje i dva planinarska doma s 40-ak ležaja. U njima je smještaj povoljniji, a ipak nude sve potrebno za boravak u Gorskom kotaru. Dolaze nam i stranci i domaći gosti. Planinari, ali ima dosta i biciklista, jer smo na staroj cesti Rijeka Zagreb, pa nas usput svi pronađu… Zadrže se noć, dvije. Obilaze Zeleni Vir ili neko drugo izletište, zimi i nastave dalje, otkriva Robert Beljan, vlasnik Planinarskog doma Skrad. I planinarski dom Zeleni vir lijepo radi. Iznenađuje kako je najlošija popunjenost - zimi. Neki misle da kada padne snijeg da je to dovoljno. Međutim, za gosta pridobiti zimi treba i sadržaja - sanjkališta, skijališta, objašnjava Robert. Ostatak godine - planinarske i 50 km biciklističkih staza jamac su za aktivan odmor koji je danas svjetski trend u turizmu i dovoljan su mamac za dolazak u ovaj planinski raj. Gastronomska ponuda je također važna - pa i ona posljednjih godina raste. Predvode lovački i gljivarski specijaliteti, a sve završava već 'klasikom'.  Stalno se traže štrudle od borovnica. I domaće, što god može… otkriva Bruno Arbanas, kuhar u Planinarskom domu Zeleni vir u Skradu.

Okružen šumama crnogorice i bjelogorice, nekada poznat zbog zdravstvenog turizma, Skrad se polako vraća na karte svjetskih najljepših krajobraza.