Nacionalni je Dan multiple skleroze

Hrvatski sabor donio je prošle godine odluku o proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od MS-a 26. rujna. Tradicija obilježavanja tog dana datira od 1979. godine kada je 26. rujna osnovano prvo 'Udruženje za pomoć oboljelima od multiple skleroze i srodnih bolesti SR Hrvatske'.

Multipla skleroza je bolest koja zahvaća osobe mlađe životne dobi, između 18. i 40. godine života. Bolest je to središnjeg živčanog sustava koja djeluje na mnoge funkcije ljudskog organizma; dolazi do smanjenja ili gubitaka funkcija kod oboljelih osoba što dovodi do razvoja određenog stupnja invaliditeta.

U povodu dananjega dana - Savez društava multiple skleroze Hrvatske upozorava da samo 20% osoba s tom bolešću ima pristup lijekovima koji modificiraju tijek bolesti i to zbog rigoroznih kriterija HZZO-a za pravo na odobravanje lijekova što znači da osobe trebaju čekati na lijek dvije godine nakon postavljanja dijagnoze i dva pogoršanja bolesti. Savez društava to smatra nedopustivim, istaknula je izvršna direktorica Saveza društava multiple skleroze Dijana Roginić.

Svrha obilježavanja Nacionalnog dana multiple skleroze jest upravo podizanje svijesti o toj bolesti kao globalnom problemu, te poticanje na promjene u svrhu poboljšanja kvalitete života oboljelih.