Prekvalifikacija - prilika za novi početak

Završena škola ili fakultet nije jamstvo da će se dobiti posao u struci. Zna to 40 nezaposlenih Karlovčana koji su se odlučili na prekvalifikaciju za zanimanja koja su danas tražena.

Diplomirani veterinar Goran Horaček i hotelska tehničarka Sanja Milek iskoristili su priliku za novi početak.

53-godišnji Goran Horaček diplomirani je veterinar, no već godinu i pol na burzi. Dane krati uzgojem koza. Meni moju diplomu nitko ne može uzeti, ja sam na nju ponosan, a promijeniti posao, raditi nešto drugo, vezano uz nju nije nikakav problem, ističe.

Sanja Milek nezaposlena je hotelijerska tehničarka, a šivanje joj je stara ljubav. Puno puta sam si željela nešto sama sašiti, i napraviti nešto za svoj gušt, ali jednostavno nisam bila to u mogućnosti, jer nisam znala, priča Sanja.
Sanja i Goran dobili su priliku za novi početak. Završili su tečaj prekvalifikacije koji im je ponudio područni Zavod. Sanja je tako dobila diplomu krojačice, Goran rukovatelja motornih pila. Održani su i tečajevi za sobaricu te pizza majstora.

10. Tjedan cjeloživotnog učenja - provježbaj mozak

Dokazano je da kad jednom završiš školu, to nije dovoljno. Treba zapravo učiti cijeli život. No mnogima je teško ponovno sjesti u školske klupe. Još teže shvatiti da ono što si radio cijeli život više nije dovoljno, da treba početi - iznova.

Prekvalifikacije se stalno nude u područnim uredima Zavoda za zapošljavanje i za polaznika su potpuno besplatne. Uvjet je da ste dulje nezaposleni i da doista želite raditi.