Doznajte sve o zelenoj gradnji

Svjetski tjedan zelene gradnje slavi se od 26. rujna do 2. listopada u više od 100 zemalja svijeta, a nacionalni savjeti za zelenu gradnju brojnim promotivnim i edukativnim programima ističu važnost i potrebu za izgradnjom zelenih zgrada u svim dijelovima svijeta.

U Hrvatskoj je u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju proslava započela još 21. rujna organizacijom stručnog Simpozija 'Održiva gradnja i energetska efikasnost u Hrvatskoj - poslovne prilike i EU-poticaji', u suradnji s Austrijskim Veleposlanstvom u  Zagrebu. Tim su povodom gospodarstvenicima iz Austrije i Hrvatske predstavljena dva relevantna projekta građena po principima zelene gradnje - VMD kvart i nova Međunarodna zračna luka Zagreb.
 
Program se nastavlja organizacijom stručnih simpozija simboličnog naziva Green Talks u suradnji s inženjerima danas u Zadru i u četvrtak u Rijeci, zatim u Čakovcu 5. listopada te u Požegi 12. listopada 2016. Na ovim simpozijima sudionici će imati prilike saznati više o tome kakvi se materijali i tehnologije koriste u zelenoj i održivoj gradnji te koje su aktualne zakonske smjernice za takvu vrstu gradnje i što nas čeka u skoroj budućnosti! Pozivani su svi arhitektonski uredi i ostali inženjeri da se pridruže Green Talksu, Ulaz je slobodan, a ostvaruju se i 3 komorska sata iz Programa stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju povodom ovogodišnje proslave Svjetskog tjedna zelene gradnje pokreće novi inovativni projekt , 'GREENInvest platforma u Hrvatskoj' koji ima za cilj poticanje i identifikaciju zelenih investicija te spajanje investitora voljnih ulagati u projekte zelene gradnje sa relevantnim dionicima na tržištu, stručnim u području proizvoda i usluga te tehnologija koje se koriste u procesima planiranja, projektiranja, gradnje, održavanja i upravljanja zelenim projektima.

Putem GREENInvest platforme pruža se besplatna pomoć i savjetovanje, kako postojećim tako i potencijalnim novim članovima i partnerima, ciljano umrežavanje i sinergija kako bi zelene investicije postale sve češća praksa u Republici Hrvatskoj, a investitori lakše dolazili do potrebnih proizvoda i usluga te informacija o modelima financiranja, posebice natječajima za bespovratna sredstava iz EU fondova ili nacionalnih izvora sufinanciranja.

Od danas pa sve do 2. listopada svratite na zagrebački Trg bana Jelačića gdje je izložen zanimljiv europski projekt TURAS – Mobilni zeleni dnevni boravak te u njemu popijete kavu i doznajte sve što vas zanima o zelenoj gradnji.  O Svjetskom tjednu zelene gradnje, zelenoj gradnji i mobilnom zelenom dnevnom boravku za Dobro jutro govorila je Andrea Knez, dopredsjednica Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata: