Predstavljena javnozdravstvena kampanja 'Mi možemo. Ja mogu'

U organizaciji udruge Sve za nju i Koalicije udruga u zdravstvu danas je javnosti predstavljena nacionalna javnozdravstvena kampanja 'Mi možemo. Ja mogu' kao dio je globalne trogodišnje kampanje u borbi protiv te opake bolesti.

U sklopu Svjetskog dana borbe protiv raka (World Cancer Day) pokrenuta je trogodišnja globalna kampanja 2016.- 2018., kojoj se i Hrvatska pridružia s kampanjom na nacionalnoj razini pod imenom 'Reci rukama' (Talking hands). Poruka kampanje 'Mi možemo. Ja mogu.' temelji se na ideji da svaka institucija, zajednica i svaki pojedinac mogu pridonijeti smanjivanju broja oboljelih i umrlih od raka. Kampanjom se želi podići svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele. Treba istaknuti potrebu donošenja i implementacije Nacionalnog plana borbe protiv raka, budući da je pojavnost i smrtnost zloćudnih bolesti u Hrvatskoj u stalnom porastu, za razliku od drugih članica EU.Nacionalna javnozdravstvena kampanja u Hrvatskoj provodit će se na dvije razine, elektroničkoj na društvenim mrežama i mrežnim stranicama kampanje i kroz javne promocije u državnim, zdravstvenim i akademskim ustanovama, te u četiri glavna regionalna centra Hrvatske. Dodatna aktivnost koja će osvježiti koncept kampanje je tematska e-razglednica Hrvatske pošte, kojom svoju poruku šaljete na fizičku adresu (epostcard odabrane osobe u obliku razglednice s personaliziranom fotografijom i porukom, što je doprinos Hrvatske pošte koje su prepoznale potrebu da se uključe u kampanju). Ideja nacionalne kampanje je priključivanje globalnim naporima da se proširi poruka 'Mi možemo. Ja mogu.' i da poduzmemo nešto za prevenciju, rano otkrivanje i kvalitetnije liječenje i sveobuhvatnu skrb za oboljele. To je poziv svima da se uključe jer svaka aktivnost se računa i svi možemo nešto učiniti.

Podrška projektu iskazuje se pisanjem poruke na ruku i slanjem na ili www.mi-mozemo-ja-mogu.hr #MiMožemoJaMogu, odnosno na www.worldcancerday.org.