Povezujuće roditeljstvo

Povezujuće roditeljstvo stil je roditeljstva zasnovan na nježnim metodama odgoja, punim razumijevanja za dječje potrebe, koji stvara čvrste emotivne veze između djeteta i roditelja.

Ovaj stil roditeljstva ohrabruje odgovaranje na sve vrste djetetovih potreba i razvija kod djeteta vjeru da će sve njegove potrebe biti zadovoljene. Kao rezultat, čvrsta povezanost roditelja i djeteta pomaže djetetu u razvoju sigurnih, suosjećajnih, smirenih i trajnih odnosa s drugim ljudima.

Kako ovaj stil funkcionira u obitelji provjerila je u obitelji Prebeg ekipa Dobrog jutra. Ena ima 3, a braco Val 2 godine. Čvrsto su povezani, sve rade skupa i jako su poslušni. Njihova mama Maja zaslužna je što su Ena i Val dobra djeca jer se trudi biti s njima što je više moguće od samog rođenja. Ustvari, gotovo su svi troje nerazdvojni i sve je podređeno Prebegima juniorima.

Na prvi pogled, čini se gotovo nemoguće potpuno primijeniti stil povezujućeg roditeljstva zbog današnjeg ritma života, no Maja kaže kako je njoj, uz brojne izazove, to ipak pošlo za rukom. Povezujuće roditeljstvo ima za cilj što više povezati roditelja s djetetom da bi mogli shvatiti dječja ponašanja, poput napadaje bijesa (temper tantrum), koja često odrasle uhvate nespremnima.

Osam je ideala povezujućeg roditeljstva, a ona se trebaju početi primjenjivati i prije nego li beba dođe na svijet. Priprema za porod, emotivna pristupačnost, dojenje, nošenje djeteta, zajedničko spavanje, izbjegavanje duže razdvojenosti od djeteta, pozitivna disciplina i ravnoteža obiteljskog života. Ustvari, sve ono što bi i inače trebalo biti sastavni dio roditeljskog i obiteljskog života.