Znanstvenici tvrde: Jutarnje mučnine smanjuju rizik od pobačaja

Američki znanstvenici tvrde da su mučnina i povraćanje tijekom prvoga tromjesečja trudnoće povezani su s manjim rizikom od spontanog pobačaja.

Ustanovili su da je opasnost od pobačaja kod trudnica sa spomenutim simptomima bila manja za 50 do 75 posto u odnosu na rizik od pobačaja kod ostalih trudnica koje nisu patile od mučnina. Istraživanjem je obuhvaćeno 800 žena.

Kod većine žena jutarnje mučnine i povraćanja prestanu u četvrtome mjesecu trudnoće, no manji ih broj simptome ima do kraja trudnoće.

Autori studije anaizirali su informacije što su ih bilježile sve žene koje su sudjelovale u istraživanju. Vodile su svakodnevne bilješke o zdravstvenom stanju u razdoblju između drugoga i osmog tjedna trudnoće, a potom su do 36. tjedna jedanput mjesečno odgovarale na zadani upitnik. Od 797 trudnica koje su sudjelovale u studiji 188 ih je imalo spontani pobačaj. Do osmoga mjeseca trudnoće mučnine je osjećalo 57,3 posto trudnica, a 26,6 posto ih je uz mučninu i povraćalo. Analiza podataka pokazala je da su žene koje su osjećale jutarnje mučnine imale 50 do 75 posto manje izgleda za spontani pobačaj u usporedbi s trudnicama koje nisu imale nijedan simptom.

Uzroci mučnina još nisu poznati, no znanstvenici pretpostavljaju da mučnine štite fetus od toksina i ostalih mikroorganizama koje se nalaze u hrani i napitcima što ih konzumira majka, a vjeruju i da zbog mučnina trudnice mijenjaju prehrambene navike. Po još jednoj teoriji jutarnje mučnine i povraćanje znak su da je ženina posteljica zdrava. Pošto se u potpunosti formira, od jajnika preuzima ulogu glavnoga proizvođača estrogena i progesterona, što je važno za fetus. Zbog toga razina hormona u ženinu tijelu pada, što bi moglo uzrokovati jutarnje mučnine.

No, obzirom na to da je studijom obuhvaćen malen broj trudnica, bit će potrebno obaviti dodatna istraživanja, ističu znanstvenici.