Autobiografija Brucea Springsteena 'Born to Run'

Hrvatsko izdanje knjige Born to Run, autobiografije Brucea Springsteena, objavljeno istodobno kad i izvornik na engleskome, predstavljeno je kao najiščekivanija knjiga godine i izuzetna intimna ispovijest koja, osim presjeka jedne izuzetne umjetničke karijere, donosi punokrvni prikaz života jednog od najvažnijih suvremenih rock glazbenika.

Knjiga je objavljena u izdanju nakladnika Profil Knjige i u prijevodu Lade Furlan Zaborac i Dražena Čulića, a uvodno je o njoj u zagrebačkom klubu Vinyl govorio glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš. Kazao je kako je riječ o knjizi koju svakako treba pročitati jer, teško da je moguće naći bolju, sočnije i pametnije napisanu autobiografiju ili glazbeničku biografiju, koja će čak i one koji već nešto znaju o Springsteenu iznenaditi onime što će još o njemu i o Americi iz nje saznati.

Bruce Springsteen (1949.) primljen je u Kuću slavnih rock and rolla, Kuću slavnih skladatelja i Kuću slavnih New Jerseya. Snimio je 18 studijskih albuma, te niz kompilacijskih i live albuma prodanih u više od 64 milijuna primjeraka u SAD-u, te u više od 120 milijuna diljem svijeta, što ga je učinilo najprodavanijim svjetskim umjetnikom svih vremena. Dobio je dvadeset nagrada Grammy, jednog Oscara i nagradu Kennedy Centera.

Autobiografiju, koja je ime dobila po albumu iz 1975. Springsteen je počeo pisati 2009. Pjesme s toga albuma čine labavo povezan ciklus u kojemu legendarni roker govori o svojoj očajničkoj želji da pobjegne iz grada u kojemu je odrastao i koji ga je oblikovao, između pjesništva, opasnosti i tame, Freeholda u New Jerseyu, obalnog grada s drvenom šetnicom uz ocean, u kojem je gotovo sve prekriveno nijansom prijevare. Rezultat njegovih sedmogodišnjih napora govori istu priču: čitav je život proveo nastojeći pobjeći iz Freeholda, no to će mjesto zauvijek ostati dio njega.

Knjiga, koja je diljem svijeta baš kao i hrvatsko izdanje izašla na isti dan, 27. rujna, samo nekoliko dana prije 67. rođendana The Bossa, donosi niz priča i anegdota o Springsteenovim raznim životnim iskušenjima tijekom proteklih 40 godina; od teškog odnosa s ocem, šutljivim i odbojnim mizantropom, preko bliskosti s članovima benda, problema u odnosima sa ženama i ustrajnih nastojanja da pronikne u tajne ljubavi do onoga što sve to povezuje, njegove duboke strasti prema glazbi, osobito onome što spada pod rock glazbu.

Uz autobiografiju ide i CD album 'Chapter and Verse' koji uključuje 18 pjesama od kojih je pet objavljeno prvi puta, a za koji je Springsteen odabrao pjesme i teme koje na neki način reflektiraju teme autobiografije.