Doručak je važan obrok svakom školarcu

Danas se u zagrebu u organizaciji Hrvatske mljekarske udruga i Grada Zagreba obilježava 17. svjetski dan školskog mlijeka. Cilj je manifestacije da se prigodnim dječjim programom mlijeku u čast, kroz pjesmu, ples i igru čuje što djeci znači i kako doživljavaju tu jedinstvenu i nezamjenjivu hranu - dobro im poznatu od prvih dana njihova života i koja bi im trebala ostati dobra navika za cijeli život. 

Svjetski dan školskog mlijeka u svijetu se tradicionalno obilježava posljednje srijede u rujnu, a svrha je skrenuti pozornost javnosti na potrebu uvođenja mliječnog obroka u školske jelovnike. Prvi Svjetski dan školskog mlijeka obilježen je u rujnu 2000. godine i postao godišnja manifestacija koja se obilježava u brojnim zemljama diljem svijeta. Njegovo obilježavanje započela je svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO. Povodom obilježavanja Svjetskog dana školskog mlijeka i ove će godine biti organizirana humanitarna akcija 'Hrvatske mljekare daruju djecu s posebnim potrebama'.
Vole li i što znaju o mlijeku zagrebački prvoškolci provjerila je jutros ekipa Dobrog jutra u Osnovnoj školu Petra Preradovića:

Splitskim osnovnoškolcima danas je prvi put serviran ekološki doručak. U sklopu projekta 'Imam pravo jesti zdravo', djeci su podijeljene kutijice s ekološkim namirnicama koje čine zdrav i uravnotežen doručak. Dio je to šireg projekta koji se provodi već dvije godine u organizaciji Ekološkog instituta Ecologica. Lani je ekodoručak dobilo 225 prvašića iz zagrebačkih osnovnih škola, a ove su im se godine prvi put pridružili i mali Splićani. Prvi dio projekta i najvažniji je podići ekološku svijest proizvodnje u Hrvatskoj jer ustvari nema dovoljno proizvođača da bi se ovako nešto radilo za javni sustav, ističe Jelena Petrov, savjetnica JU RERA Splitsko-dalmatinske županije.