I Hrvatska će obilježiti Svjetski dan srca

Svjetska kardiološka federacija 2000. godine utemeljila je obilježavanje Svjetskoga dana srca s ciljem informiranja ljudi širom svijeta kako su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti, odnoseći 17,3 milijuna života svake godine.

Svjetski dan srca je godišnji događaj koji se održava na dan 29. rujna. Svake godine obilježavanje toga dana ima različitu tematiku odražavajući ključna pitanja i teme koje se odnose na zdravlje srca. Obilježavanjem Svjetskog dana srca, zajedno s članovima, Svjetska kardiološka federacija osvještava da se najmanje 80% prijevremenih smrti od kardiovaskularnih bolesti (KVB) može se izbjeći ako se četiri glavna faktora rizika - uporaba duhana, nezdrava prehrana, tjelesna neaktivnost i štetne uporabe alkohola - kontroliraju. Uspjeh Svjetskog dana srca ovisi o produktivnosti organizacija iz cijelog svijeta u širenju svijesti o svjetskom ubojici broj jedan - kardiovaskularnoj bolesti.

Bolesti srca i krvnih žila među glavnim su uzrocima smrti u svijetu. Svake godine od njih umre više od 17 milijuna ljudi, a pretpostavlja se da će do 2030. taj broj porasti i do 23 milijuna. Dobra je vijest da se većina srčanožilnih bolesti može spriječiti izbjegavanjem rizika. O tome je u povodu Svjetskog dana srca u Studiju 4 govorio akademik prof. dr. sc. Davor Miličić, kardiolog, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca.


U Hrvatskoj je prihvaćena inicijativa održavanja Svjetskog dana srca u organizaciji: Zaklade 'Hrvatska kuća srca', Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, Hrvatskog kardiološkog društva, Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.