I prvi zub treba prati

U tijeku je mjesec oralnog zdravlja koji se obilježava od 12. rujna do 12. listopada. U povodu toga na glavnom zagrebačkom Trgu održana je radionica namijenjena prije svega najmlađima kako bi osvijestili važnost pravilnog održavanja oralne higijene.

Redovito održavanje oralne higijene jedan je od preduvjeta za zdrave i bijele zube, a najbolji način da se to postigne svakodnevno je pranje četkicom. Većina stomatologa slaže se da je četkica s mekim vlaknima najbolja za uklanjanje naslaga sa zubi. Neredovito pranje izaziva mnogobrojne probleme, poput bolesti desni, neugodnog zadaha i karijesa. Odrasle osobe i djeca svakako bi trebali prati zube ujutro i navečer. Poželjno je i tijekom dana, poslije ručka, ali najbitnije je ujutro i navečer, ističe Helena Čanić, stomatologinja.

Zabrinjavaju podaci Svjetske stomatološke organizacije prema kojima 80% školske djece te čak 95% odraslih ima barem jedan karijes. Sve to jer ne peru zube redovito. Održavanje oralne higijene izuzetno je važno jer usta su ogledalo zdravlja. Oralno je zdravlje jedan od preduvjeta za zdravlje općenito, zdrav organizam i sistemsko zdravlje. Upravo to je i poruka ove edukativne radionice na kojoj su najmlađi uz igru naučili zašto je toliko važno prati zube.