Smanjuje se broj sniježnih dana u Alpama

Snijeg u Alpama tanji je nego prije četrdesetak godina, a drastično se smanjuje i broj dana sa snijegom, posebno zbog ranog kopnenja sniježnog pokrivača u proljeće, pokazalo je istraživanje švicarskih znanstvenika.

Snijega je u sezoni skijanja mnogo manje nego prije 40 i više godina, što brine neke skijaške centre poput hotelijera u austrijskom St. Antonu i Ischglu koji se boje da svojim gostima neće moći zajamčiti skijanje u proljeće.

Studija švicarskih znanstvenika bazira se na službenim podacima o sniježnim padavinama za jesen, zimu i proljeće u zadnjih 45 godina, a dobili su ih  od švicarskog meteorološkog instituta.

Pokazalo se da je u Švicarskoj broj dana sa snijegom smanjen za 40 u odnosu na obilne sniježne padaline iz 70-ih godina prošlog stoljeća, a slično je i u okolnim zemljama koje su isto tako pogođene klimatskim promjenama.

Broj  dana sa snijegom  u Alpama prosječno se svakih deset godina smanji za 8,9 dana, pokazalo je istraživanje. Osim toga, prvi snijeg padne prosječno 12 dana kasnije nego 1970., a okopni 25 dana prije, što znači da se sezona kad skijaši mogu računati na dobre prilike za svoj omiljeli sport sve više skraćuje, te da isto važi i za skijališta na visokim pozicijama i ona niža.

To je iznenađenje za znanstvenike koji prate klimatske promjene u visokogorju jer je do nedavna vrijedilo da skijališta na velikim visinama nisu ugrožena i da se ne isplati ulagati samo u skijališta na visinama manjim od 1500 metara.
 Na skraćivanje skijaške sezone više utječe rano kopnenje snijega u proljeće nego njegov kasniji dolazak u jesensko-zimskim danima, pokazala je studija.