Jedinstvena grafička mapa 'Metamorfoze srca'

U preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu održava se znanstveni simpozij "Metamorfoze srca" na kojem sudjeluju naši vodeći kardiolozi, a predstavlja se jedinstvena grafička mapa Matka Trebotića.

Zanimljiv spoj znanosti i umjetnosti grafička je mapa Metamorfoze srca, nadahnuta Programom transplantacije srca i mehaničke cirkulacijske potpore u KBC Zagreb, ujedno i nacionalnom referentnom centru te prepoznatome međunarodnom centru izvrsnosti. Autor dviju jedinstvenih grafika, od kojih jedna simbolizira presadbu srca, a druga primjenu umjetnoga srca, je akademski slikar Matko Trebotić, a akademik Viktor Žmegač pripremio je dojmljiv i mudar popratni tekst za grafičku mapu Metamorfoze srca.

Zatajivanje srca danas nazivaju vodećom zloćudnom bolešću, jer od nje boluje oko dva posto pučanstva, a nakon postavljanja dijagnoze oko 50 posto oboljelih umire unutar pet godina. Uz visoku smrtnost, i sama je narav bolesti zloćudna. Zatajivanje srca, odnosno mogućnosti sprečavanja ili liječenja njegove patološke preobrazbe najveći su izazov suvremene kardiologije. Te metamorfoze srca dovode do njegova slabljenja, propadanja i posrtanja, u fatalnome kolopletu međusobno povezanih zbivanja koja se nazivaju kardiovaskularni kontinuum. Može li se slijed takvih nepovoljnih preobrazbi srca preokrenuti?

U svijetu se godišnje obavlja svega između tri i pet tisuća srčanih transplantacija, a potrebe za presadbama mjere se u stotinama tisuća. Srećom, Hrvatska u tome na samome svjetskom vrhu. Zahvaljujući presadbi, moguće je radikalno, dramatično mijenjati ljudske sudbine, ukloniti srce razoreno bolešću i oboljelima ugraditi zdravo, vitalno srce. Iznad svega, nuždan je timski rad niza različitih stručnjaka, jedinstvo kardiologije i kardijalne kirurgije, ali i jedinstvo s bolesnicima, s kojima su liječnici dugotrajno i čvrsto povezani u metamorfozama njihovih srca i metamorfozama naših života.