'Zastani', instalacija s porukom

Udruga SVE za NJU i Galerija Klovićevi dvori uz podršku Grada Zagreba organiziraju u povodom Međunarodnog mjeseca Borbe protiv raka dojke izložbu instalacije ZASTANI.
 
Cilj projekta Zastani je podsjećanje na važnost preventivnih pregleda i pružanje psihosocijalne podrške oboljelima. Svaki posjetitelj će moći na posebnom platnu ostaviti svoju poruku podrške ženama koje se bore s rakom dojke. Idejna začetnica projekta je autorica Andreja Hojnik Fišić koja veličinom instalacije (zauzima zid u dužini desetak metara) simbolično ukazuje na veličinu problema. Ekipa Dobrog jutra razgovarala je s umjetnicom.
 
 
Umjetnica želi upozoriti na porast broja oboljelih od karcinoma dojki. Preko dvije tisuće umetaka za grudnjake spojeno je u parovima putem vezica, a simboliziraju povezanost svih žena. Okruglasta taktilna forma simbol je ženskih grudi. A i odabir boja nosi snažnu poruku. Energija je uvijek crvena. Ona je osnova našeg života i čim više energije imamo to je bolje. Roza je boja našeg zdravlja, našeg dobrog osjećanja, naše nevinosti... Roza je i optimizam. Crna je bolest. Instalacijom zapravo onima i koji ne znaju čitat želim prikazati taj optimizam koji poslije svake bolesti želimo da se ostvari. I ostvaruje se... uvjerena je Andreja.

Optimizam vlada i u udruzi žena oboljelih i liječenih od raka dojke. Osim psihološke pomoći ženama oboljelim od karcinoma, vrlo je bitna i informacija da sve imaju mogućnost i pravo na rekonstrukciju dojki. Rekonstrukcija se može obaviti u većini slučajeva istodobno kad se otklanja tumor. Ne znači da to svaka žena treba napraviti, poštujemo izbor. To ne znači da će ona biti manje lijepa ili manje poželjna ili bilo što drugo, ali ja ću reći sada u svoje ime i me većine žena - čak i kad ne želimo to priznati, ipak nam je težak taj gubitak dojke. I zato ako imamo rekonstrukciju taj gubitak je ublažen, mi smo ipak i fizički cjelovite. Na neki način nam je bolje i samopouzdanje, i sigurnost u sebe, i taj nekakav osjećaj ženstvenosti koji njegujemo. Nema veze kako mene vidite vi, bitno je kako ja sebe vidim iznutra, kaže Ljiljana Vukota, psihologinja u Udruzi SVE Za NJU

Otvorenje izložbe je večeras u 19 sati, a Grupa Meritas daruje koncert kao svoj doprinos. Koncert će se održati u Atriju Galerije Klovićevi dvori odmah nakon otvorenja izložbe. Ulaz je slobodan. Podržite prevenciju i uživajte u izložbi i koncertu!