Nacionalna svečanost dodjele nagrade Europski građanin

U organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj i Hrvatskog sabora večeras će se održati nacionalna svečanost dodjele nagrade Europski građanin, koju Europski parlament dodjeljuje za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europskih vrijednosti i identiteta.

Pobjednici su izabrani još 1. lipnja od strane Odbora za nagradu 'Europski građanin' Europskog parlamenta, kojim je predsjedala potpredsjednica EP-a Sylvie Guillaume (S&D, Francuska), a članovi su bili potpredsjednici Ildikó Gallo-Pelcz (EPP, Mađarska), Anneli Jäätteemaki (ALDE, Finska), te Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL, Grčka), kao i bivši predsjednik Europskog parlamenta Enrique Barón (S&D, Španjolska). Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać je jedan od 50 laureata nagrade 'Europski građanin' Europskog parlamenta za 2016. godinu.

Isključivo zastupnici Europskog parlamenta imaju pravo predložiti kandidate, pri čemu svaki od njih može predložiti samo jednog kandidata godišnje, a prednost se daje projektima koji su povezani s tekućom Europskom godinom. S obzirom na simboličnu prirodu nagrade broj dobitnika je ograničen predviđenom kvotom. Odbor može izabrati do 50 laureata iz popisa predloženih kandidata, uzimajući u obzir principe geografske distribucije i jednake zastupljenosti spolova.

Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać (HUMH), osnovana 2012. godine u Zagrebu, pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koje dolaze u Zagreb na liječenje. Pružanje pomoći ogleda se u vidu osiguranja smještaja, prehrane, sufinanciranja troškova prijevoza, potpore pri rješavanju administrativnih zahtjeva i prepreka te pri nastavku školovanja. Volonteri i članovi Udruge dočekuju korisnike prilikom njihovog dolaska u Zagreb, svakodnevno obilaze pacijente koji se nalaze na liječenju u nekoj od zagrebačkih bolnica, donose gotov kuhani obrok, pomažu korisnicima mlađima od 18 godina u školovanju te pomažu članovima njihovih obitelji za vrijeme njihovog boravka u Zagrebu. Udruga je do sada pomogla više stotina osoba sa zdravstvenim poteškoćama s područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje su dolazile na liječenje u Zagreb. Svakom korisniku, kao i njihovoj pratnji, Udruga osigurava besplatnu autobus. 

Tim povodom u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su Nives Skoko Žanić, dopredsjednica udruge fra Mladen Hrkać i Davor Ivo Stier, zastupnik u Europskom parlamentu koji je i nominirao udrugu za nagradu: