Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo

Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo sveobuhvatno je natjecanje mladih glazbenika. Održava se godišnja u više natjecateljskih kategorija, a otvoreno je glazbenicima iz Hrvatske do 30 godina starosti.

Osim što obuhvaća niz instrumentalnih kategorija, uz pjevanje, dirigiranje i skladanje, Natjecanje je i platforma za okupljanje i pripremu mladih umjetnika za velika međunarodna natjecanja koja se održavaju u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture i Grada Zagreba (Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml, Međunarodno pijanističko natjecanje Svetislav Stančić, Međunarodno natjecanje mladih dirigenta Lovro von Matačić, Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro, Međunarodno saksofonističko natjecanje Josip Nochta). Cikličko održavanje tih natjecanja, Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika omogućuje da svoje primarne kategorije uskladi sa spomenutim natjecanjima.

Ove godine obilježava se 110. obljetnica rođenja i 25. godišnjica smrti našega velikog skladatelja i dirigenta Borisa Papandopula, čije ime nosi i natjecanje mladih glazbenika. Boris Papandopulo jedan je od najvećih skladatelja u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti glazbe. Rođen je samim početkom prošlog stoljeća, 1906., u Njemačkoj, u Honnefu na Rajni, diplomirao je dirigiranje u Beču, a kompoziciju u Zagrebu. U ranim godinama karijere djelovao je kao zborovođa u Zagrebu i Splitu, a nakon 1940. kao operni dirigent i direktor opere u opernim kućama u Zagrebu, Rijeci, Sarajevu i Splitu. Bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a u svoj opus upisao je oko 440 djela različitih vrsta i sastava, od solističkih za brojna glazbala, preko komornih do velikih vokalno-instrumentalnih djela te opera i baleta. Umro je u Zagrebu 1991. godine, nakon bogata stvaralačkog života kojim je svjedočio brojna previranja u glazbi 20. stoljeća sa specifičnim odrazom na prilike u Hrvatskoj i koje je neprekinuto i s gotovo neshvatljivim umjetničkim intenzitetom trajalo više od šest desetljeća.

U dvoranu Vatroslav Lisinski, gdje se natjecanje održava, zavirila je ekipa Hrvatske uživo i provjerila kako je proteklo ovogodišnje natjecanje te najavila koncert 24. listopada na kojem će pobjednici kategorija (viola, flauta, klarinet i saksofon) svirati uz pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije.

Uz koncert sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pobjednicima pripada i novčana nagrada u iznosu od 15 000 kuna, drugo i treće nagrađeni uz novčani iznos pripada i termin studijskog snimanja za fonoteku HRT-a. Uz to dodjeljuju se i posebne nagrade: Nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, Nagrada Dubrovačkog simfonijskog orkestra – Koncert u sezoni te Nagrada Hrvatske glazbene mladeži – Koncert u ciklusu mladi za mlade.