Vintage festival prepun dobrih vibracija

I ove godine ljubitelji retro kulture i bendova dolaze na svoje uz drugi Vintage festival, koji se održava u prvom tjednu listopada u neposrednoj blizini zagrebačkog glavnog trga. Uz mnoge domaće izvođače koji svoju inspiraciju i izričaj pronalaze upravo od rockabillyja i Grease kulture pa sve do diska i Groznice subotnje večeri, građani Zagreba i svi koji se nađu u blizini, a željni su zvukova prošlosti, mogu se opustiti uz melodije u štihu Elvisa, Buddyja Hollyja i mnogih drugih zvijezda tog, prema mnogima, zlatnog razdoblja 20. stoljeća.

Posebni gost ovogodišnjeg izdanja festivala britanski je publicist i teoretičar vintage kulture Wayne Hemingway. Autor kanonskih djela retro kulture poput Kič - ikone 20. stoljeća, Biblije vintage mode i Remek-djela masovnog tržišta održat će u sklopu festivala predavanje, za koje već sada vlada velik interes.

Vintage kultura sve je popularnija u svijetu, posebno u Europi i SAD-u, a Dolce vita Festival u Rovinju i prošlogodišnji Vintage, pokazao nam je da Hrvatska nimalo ne zaostaje u tome. Zagrebu ima snažnu retro scenu bendova, pin up djevojki, frizerskih majstora - barbera, tu je i odličan Muzej automobila Ferdinand Budicki, izjavio je Boris Kovaček, jedan od osnivača Vintage Festivala.

U ovogodišnjem programu Vintage festivala bit će modnih revija, retro frizura i make-upa i plesnih radionica. Cjeli niz domaćih bendova oživjet će glazbu tadašnjeg vremena vlastitim melodijama i obradama hitova koji su obilježili razdoblje, kao što su Johnny and His Rockin' Tunes, The Star Time Playboys ili Boom pacha boom! Osim glazbe, mode, odltimer automobila i motocikala, duh retra dočarat će i ponuda starog namještaja i biblioteka starih knjiga.