Znate li što je drift?

Posjetili smo finale Prvenstva Hrvatske u driftu. Uz jureće automobile i miris spaljenih guma saznali smo zašto je autodrift postao vrlo popularan sport.

Zanošenje automobila, miris usijanih guma, buka, dim, brzina i adrenalin, sve je to drift. Popularan je to sport u kojemu je bočno proklizavanje zakon, a u svijetu pa i u Hrvatskoj sve se češće održavaju i prvenstva koja su osim za vozače prava atrakcija i za gledatelje.

Cilj je da se drift nadovezuje iz jednog u drugi, najbolje je kad se spoji pet ili šest povezanih okreta. Ovaj sport nije ni malo jeftin, za kvalitetnu utrku vozači potroše i do 10 guma. A naravno i automobil mora biti tehnički dobro postavljen. Ozbiljnijih nezgoda, kažu dečki, u driftu nema, ali dobrom drifteru potrebno je mnogo vježbe. A o pobjedniku odlučuju tri suca.

Prije natjecanja vozači noći i dane provode u garaži spremajući automobile za natjecanje na kojima ih čeka oduševljena publika pa  nije ni čudo da je drift jedan od najbrže rastućih sportova u posljednjih nekoliko godina.