Istraživanje antičke Narone i pod vodom

Rimske kolonije na istočnoj obali Jadrana, poput Salone, ili malo južnije - Narone, vjerojatno nikada neće biti do kraja istražene. Na njihovim ostacima sagrađeni su novi gradovi. Arheolozi, međutim, ne odustaju. Upravo traju podvodna istraživanja rječice Norin, petstotinjak metara udaljene od središta antičke Narone. Najvažniji je nalaz reljefna plastika boga Atisa.

Na dojavu mještana o neobičnim kamenim blokovima samo nekoliko metara od površine rijeke Norin, u Vid kod Metkovića zaputili su se arheolozi splitskog muzeja i ronioci kluba Rostrum. Nakon nekoliko dana istraživanja otkrili su još više monumentalnih blokova koji premošćuju rječicu Norin i svi su sekundarnoj uporabi - znači radi se o dijelovima arhitekture vjerojatno donesenih nakon što je Narona kao rimski grad prestala postojati, kaže Mario Radaljac iz splitskog arheološkog muzeja. Za sada je nejasno je li se blokovima skretala rijeka ili su ondje završili pukim slučajem.

Ovim iskapanjima pokušavaju se ponovno pokrenuti podvodna istraživanja u splitskom  arheološkom muzeju, prekinuta sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Na području srednje i južne Dalmacije brojni su podmorski lokaliteti koje tek treba otkriti i pokazati svijetu. Uz važnost razumijevanja prošlosti - oni su i neprocjenjiv turistički potencijal.