Započele 31. Gavelline večeri

Prošle subote u kazalištu 'Gavella' započele su 31. Gavelline večeri, festival koji će ugostiti najbolje predstave iz Novog Sada, Zagreba, Ljubljane, Rijeke, Beograda, Sarajeva i Zenice u odabiru programskog vijeća kojeg čine Boris Svrtan, Sonja Kovačić i Dubravko Mihanović.

Nagrađivana predstava makedonskog redatelja Aleksandra Popovskog 'Duh koji hoda', subverzivna kritika suvremenog društva u izvedbi i produkciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, otvorila je u subotu u Zagrebu 31. Gavelline večeri crnohumornom dramom pobune iz pera istaknutog makedonskog dramatičara i scenarista Dejana Dukovskog.

Na početku 31. izdanja toga festivala, koji svake jeseni zagrebačkoj publici predstavlja ponajbolja recentna kazališna ostvarenja iz Hrvatske i regije, ravnatelj Gradskog dramskog kazališta Gavelle Boris Svrtan pozdravio je sve ljubitelje kazališta na 'kazališnom susretu u listopadu, kad lišće pada a umjetnost raste', te najavio 'gust repertoar' s čak 11 predstava, u festivalskom programu koji traje do 11. listopada.

Od toga je devet nagrađenih, kazališno relevantnih produkcija iz Splita, Rijeke, Sarajeva, Beograda, Ljubljane, Zenice i Zagreba, a osam ih je u konkurenciji za ukupno pet festivalskih nagrada: za najbolju predstavu festivala, najbolju predstavu u produkciji kazališta iz RH, najbolju režiju, te najbolju žensku i najbolju mušku ulogu, dok su dvije predstave studentske produkcije zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti.

Program 31. Gavellinih večeri u nedjelju je nastavila predstava 'Hinkemann' Ernsta Tollera u režiji Igora Vuka Torbice i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), gdje je i odigrana. A danas, također u ZKM-u, gostuju 'slovenske' '3 Zime' Tene Štivičić u režiji Barbare Hieng Samobor i produkciji Mestnog gledališča ljubljanskog.

Hrvatska produkcija iste drame, u režiji Ivice Buljana i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb, u programu je u ponedjeljak 10. listopada na sceni HNK-a Zagreb, kao posljednja predstava u festivalskom natjecateljskom programu.

Sutra u Gavelli gostuje HNK Ivana pl. Zajca Rijeka s predstavom 'Nad grobom glupe Europe' redateljsko-dramaturškog dvojca Sebastijana Horvata i Milana Markovića Matthisa. Beogradski Atelje 212 izvest će, u srijedu 5. listopada, 'Mriješćenje šarana', po tekstu jednog od najznačajnijih srpskih dramatičara Aleksandra Popovića i u režiji Milana Neškovića. Narodno pozorište Sarajevo gostuje u Gavelli u četvrtak 6. listopada, gdje će se hrvatskoj publici predstaviti s 'Prosjačkom operom' Kokana Mladenovića i Kornélie Góli. Domaćin Gavella u programu je u petak, 7. listopada, s naslovom 'Kao na nebu' Kaya Pollaka u režiji Renea Medvešeka.

Gavella će izvan konkurencije ugostiti i dvije studentske produkcije, Shakespearovog 'Julija Cezara', glumački ispit u klasi Krešimira Dolenčića (3. listopada), te 'Proletio je tihi anđeo', po motivima 'Galeba' A. P. Čehova u režiji Tamare Damjanović (10. listopada).

Pobjednici će biti proglašeni u utorak, 11. listopada. Prosudbeno povjerenstvo ove godine čine glumica Linda Begonja, dramski pisac Tomislav Zajec i slovenski redatelj Vito Taufer.

Festival tradicionalno zatvara gostovanje predstave izvan konkurencije. Ove godine to je predstava 'Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali' Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u režiji i glumačkoj kreaciji Mirjane Karanović.

Nakon svake izvedbe, publika će imati priliku u atriju kazališta druženje s gostujućim ansamblima nastaviti u razgovoru o predstavi s teatrologinjom i dramaturginjom Mirom Muhoberac i glumcima kazališta Gavelle, Dijanom Vidušin, Antonijom Stanišić Šperanda, Ozrenom Grabarićem, Igorom Kovačem, Anjom Šovagović Despot, Amarom Bukvićem, Pericom Martinović i Slavicom Knežević.

O ovogodišnjim večerima u Dobrom jutru razgovarali su novinarka Martina Validžić i Boris Svrtan, direktor festivala: