ICT duopol neće sniziti cijene, a veza neće biti dostupna svima

Tomislav Cerovec u poslovnom komentaru Studija 4 govorio je o važnosti razvoja informatičkih tehnologija u bržem razvoju gospodarstva. Nesumnjivo u 4. industrijskoj revoluciji u kojoj se nalazimo, internet tehnologije i digitalna ekonomija imaju ključni segment razvoja i za cijelu industriju, društvo ali i za hrvatsko i globalno gospodarstvo. Danas internet i stalna povezanost nije dovoljna, ona je ključna i prijenos podataka mora biti izuzetno brz.

Dok velika većina zemalja, dio maraton, Hrvatska šeće po terenu – to je mjesto gdje se Hrvatska nalazi – na 24. mjestu po ICT konkurentnosti ili 54. mjestu globalno 139 zemalja svijeta. Hrvatska ima predispozicije za bolje. Interes je novac, i u Hrvatskoj dolazi do okrupnjavanja telekomunikacijskog tržišta i sve više se približavamo duopolu, upozorava Cerovec. Fokusirat će se na velika središta kako bi pokrili svoja ulaganja, ali i cijena neće biti konkurentnije. Oko 700.000 domaćinstava moglo bi biti zakinuto za te nove telekomunikacijske usluge. Mobilni internet tu može pomoći, ali preporuka je EK da do 2020. godine svako selo i svaki grad u EU budu pokriveni besplatnim internetom.

2025. godine EU želi uvesti i novu, petu generaciju mobilnih mreža – od 10 do 20 puta bržu od sadašnje najnaprednije. U idućih 10 godina 100 milijardi uređaja – hladnjaka, medicinskih strojeva, robota - bit će spojeno na tu globalnu mrežu, i bit će nam potrebna daleko bolja propusnost.

Hrvatska je čak za 11 mjesta pala u globalnoj konkurentnosti po inovacijskim tehnologijama i to treba zabronuti buduću Vladu. Hrvatskoj već sada nedostaju stručnjaci specifičnih područja, a u EU će u iduće četiri godine nedostajati gotovo milijun ICT stručnjaka. Obrazovni sustav moramo prilagoditi tim potrebama, a ne školovati stručnjake za burzu, kaže Cerovec.