Kako se živi u dom za starije osobe

Odlazak u Dom za starije osobe velika je životna promjena. Mnogi se nerado odlučuju na to i pokušavaju to odgoditi što više. No da život u umirovljeničkom domu može biti uistinu lijep, uvjerili su nas stanari doma Ksaver. Ekipa Dobrog jutra posjetila je 'Ksaver' - jedan od najdugovječnijih i najpoželjnijih zagrebačkih domova za starije osobe, i doznali zašto je zlatnoj generaciji ondje tako lijepo.

Aleja Ksaverska. Mjesto je na kojem je smješten Dom za starije osobe Ksaver. Okruženo zelenilom zagrebačke gore. Tu je i vrt prepun cvijeća koji su uredili stanovnici Doma. Prizor sasvim dovoljan da zaključimo kako je ovo poželjno mjesto za življenje. Zaključili su to i mnogi prije nas. Za ovo mjesto Ksaver, na Ksaveru, Matoš pišući pisma Ogrizoviću iz Francuske kad ga je uhvatila nostalgija rekao je da je to najljepše mjesto na kugli zemaljskoj, otkriva Vicko Goluža, ravnatelj Doma za starije osobe Ksaver.

U Domu je trenutačno 255 korisnika. I svi oni uistinu zrače zadovoljstvom. Dom je ekipa posjetila na njegov slavljenički dan - na 39. rođendan. No nisu stanovnici doma veseli samo na taj dan. Oni svakodnevno u cijelosti žive ljepotu života. A one manje lijepe stvari s kojima se svi suočavamo, njih kao da se ne tiču. Sve je to, kažu nam, zbog ljudi koji ih okružuju. Ponajviše možda do stručnog osoblja: od zdravstvenih djelatnika doma do socijalnih radnika. Jer oni osluškuju svoje stanare, prilagođavaju se potrebama svakoga pojedinačno. No jedna je potreba svima zajednička. To je svakako topla ljudska riječ. Svaki osmjeh, svaki zagrljaj, svaki pogled to je nešto što je neprocjenjivo. Svima nama je to potrebno ali posebno njima jer… upravo tu podršku, ljudska toplina, biti čovjek, kaže Milica Sučić, socijalna radnica. A korisnici doma kažu da nisu niti slutili da će im biti u njemu tako lijepo, o ničemu ne trebaju brinuti i pozivaju sve koji odgađaju odlazak u dom ili se boje neka to ne čine. Za svoje korisnike dom organizira i obilazak svih važnijih kulturnih događaja u gradu – posjećuju tako izložbe, kazališta, kina, pa čak idu i na hodočašće u Mariju Bistricu. Organiziraju se i društvene igre, kuglanje, boćanje, a pjevačka družina, kako je oni zovu, bio im rođendan ili sasvim običan dan, za pjesmu je uvijek spremna. 

Dom je proslavio 39. rođendan, a novi susret zakazali su svima da se i opet na godišnjicu svi zajedno provesele.