Dječji tjedan: Ljubav djeci prije svega!

U povodu Međunarodnog dana djeteta Centar za kulturu Trešnjevka pridružio se organizaciji Dječjeg tjedna. Od danas do nedjelje, 9. listopada,  zaniteresiranima nude niz zanimljivih, kretivnih, obrazovih radionica za djecu.

CeKaTe i Udruge Telecentar, Mali Mozart te Kazalište Prijatelj zajedno za djecu organiziraju niz besplatnih sadržaja. Posljednjih šezdeset godina prvi puni tjedan listopada u Hrvatskoj posvećen je djeci i Međunarodnom danu djeteta.

Cilj je Dječjeg tjedna usmjeriti pozornost javnosti prema pravima, potrebama i mjestu djece u društvenoj zajednici. Ove godine moto Dječjeg tjedna je - Ljubav djeci prije svega!

Organizatori ističu kako je pripremljen čitav niz besplatnih programa vezanih uz novi kurikulum te edukaciju za nova znanja i vještine. Želja ime je ističu; skrenuti pozornost na informatičko opismenjavanje već od vrtića.

Sat programirnja, e novinarstvo, web dizajn, glazbene radionice, tvornica mašte uz stvaranje crtića - to je samo dio cjelotjednog programa.

Više informacija kao i cjelokupni program Dječjeg tjedna - možete pronaći na stranicama Centra za kulturu Trešnjevka.

Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva 'Naša djeca' (DND) u Hrvatskoj. I društvo 'Naša djeca' grada Osijeka uz potporu Grada Osijeka, dogradonačelnika, u suradnji sa osnovnim školama, vrtićima, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom, izviđačkim klubom Javor, PS Shine, Muzejom likovne umjetnosti, Prometnom policijom PUI zajedno da Dječjim gradskim vijećem i dječjom gradonačelnicom te mnogim volonterima organizira bogat i raznovrstan program. Što sve pripremaju osječka djeca u Dobrom jutru govorila je Ela Vilupek, predsjednica Društva Naša djeca Osijek:

U sklopu tjedna održat će se mnogobrojne radionice i zabavni programi  za djecu i njihove roditelje, a sve pod geslom 'Neka odrastanje bude dječja igra'. Stoga su igračke te koje su fokus ovogodišnjeg tjedna, a o važnosti igre i igračaka u Dobrom jutru razgovarali su mr. psih. Tea Knežević, praktičarka terapije igrom, Lovro Fijan, majstor za izradu tradicijskih igračaka, Ivana Fijan, majstorica za izradu tradicijskih igračaka i Marko Pavlović, dizajner.

Razdoblje od rođenja do treće godine izuzetno je važno u razvoju. Upravo u prvim godinama počinju se razvijati sve sposobnosti, mišljenje, emocije i govor, a mozak je najsposobniji za razvoj. Opuštenom, veselom i prirodnom igrom najbolje se pomaže razvoju, sretnom djetinjstvu i učenju. Igra zapravo djetetu predstavlja isto što odraslima predstavlja razgovor, kad je rješavanje problema u pitanju, tvrde psiholozi. Igračke mogu koristiti djetetu kako bi se ono moglo simboličko izražavati. Igračke vrlo često predstavljaju djetetove superjunake koje ono za vrijeme igre može stavljati u različite situacije. Kroz tzv. agresivne igračke, plastične pištolje, mačeve  mališani često izražavaju osjećaje frustracije te one mogu biti ispušni ventil. Razvojne igre su one igre koje potiču razvoj, poput  fine motorike, govora, kreativnih sposobnosti i slično. Prema jednom stajalištu, svaka se igračka može uklopiti u razvojnu igru, a relevantan je jedino način na koji ju koristimo.  Plišani medvjedić koji služi kao rekvizit u bajci što je mališanu priča mama postaje dijelom razvojne igre. Kocke sa slovima jesu razvojne i mogu se u igri koristiti s izvornom svrhom, odnosno za učenje slova i riječi, ali i za razvoj mašte i koordinacije pokreta.