Uskotračne parne lokomotive na poštanskim markama

Teško je zamisliti kako bi svijet danas izgledao da nije bilo parne lokomotive. Zaslužne su za brzi napredak industrije, ali i za sve veću međuljudsku povezanost. Povezale su daleke krajeve, omogućile da se brže krećemo, ali isto tako pomogle u razvoju rudarstva, poljoprivrede...

Prije njih povezivale su nas poštanske marke. Daleki prijatelji i rođaci željno su iščekivali pisma svojih najmilijih, a oni su čim bih ispisali na njih lijepili poštansku marku i u svijet slali emocije pretočene na papire. Lokomotive su nam omogućile da uz slanje pisma povremeno možemo i otići u neki daleki kraj, bilo da se zbližimo s dalekom obitelji ili da sami upoznamo krajeve koji nam intrigiraju maštu.
 
Nigdje se ta moć povezivanja ne vidi tako dobro kao na poštanskoj marki kojoj je motiv lokomotiva. Hrvatska pošta u suradnji s HŽ Infrastrukturom i Hrvatskim željezničkim muzejom danas je u optjecaj pustila dvije prigodne poštanske marke. Motivi ovog prigodnog izdanja poštanskih maraka su: parna lokomotiva oznake br. 207 i parna lokomotiva oznake JDŽ/HDŽ/JŽ 83-106 (SHS/BH Stb IVa5 1138).

Ove dvije prigodne poštanske marke izdane su u zajedničkom arčiću od šest maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Naklada prigodnog izdanja iznosi 100 000 primjeraka, a nominalna vrijednost obje prigodne marke je 9,50 kuna. Autori izdanja LOKOMOTIVE – USKOTRAČNE PARNE LOKOMOTIVE su magistri umjetnosti iz Samobora, Miran Šabić i Ana Sladetić. Žig prvog dana bit će u uporabi 3. i 4. listopada u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.