Cijepljenje protiv HPV-a za sve

Upravo je u tijeku pozivanje svih učenika i učenica osmih razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole u cijeloj Hrvatskoj na cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV). Cijepljenje je besplatno, što je u svijetu praksa već gotovo 10 godina.

Više o ovoj akciji i drugim novostima vezanima uz cijepljenje protiv HPV-a u Dobrom jutru govorila je dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., spec. školske medicine, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

Do kraja 2016. godine mogu se cijepiti besplatno protiv HPV-a sve djevojčice i djevojke, dječaci i mladići od devet do 25 godina četverovalentnim cjepivom (Silgard). Djecu i mladež koja pohađaju školu te redovite studente i studentice cijepe timovi školske medicine, a djeca i mladež do 25 godina koja ne pohađaju školu mogu se cijepiti u službi za epidemiologiju ovlaštenog zavoda za javno zdravstvo ili kod izabranog liječnika.

Do kraja 2016. godine mogu se cijepiti besplatno protiv HPV-a sve žene i muškarci stariji od 25 godina dvovalentnim cjepivom (Cervarix). Važno je napomenuti da osobe koje se počnu cijepiti do kraja listopada 2016., stignu primiti besplatnu treću dozu, a za osobe koje počnu cijepljenje nakon listopada neće biti na raspolaganju besplatnog cjepiva za treću dozu.

Ove školske godine timovi školske medicine (zavodi za javno zdravstvo) pozivat će na cijepljenje učenike 8. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole. Djevojčice i dječaci tih dviju generacija cijepit će se četverovalentnim cjepivom (Silgard). Počevši sa školskom godinom 2017./2018. cijepljenje protiv HPV-a bit će besplatno samo za djevojčice i dječake u 8. razredu osnovne škole.

Mogućnost cijepljenja svih osoba od 9 godina, bez posebnog dobnog ograničenja, traje samo do kraja 2016. godine. Od 2017. godine samo će se moći dovršavati sheme cijepljenja započete u 2016. godini, a počevši od školske godine 2017./2018. cijepljenje će biti besplatno samo za djecu koja pohađaju 8. razred osnovne škole. Cijepljenje djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića protiv HPV-a preporučljivo je radi smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja karcinoma.

Iako je dobro cijepiti se prije početka spolne aktivnosti ili što ranije na početku spolnog života, cijepljenje se preporučuje i onima koji su spolno aktivni. U slučaju da su zaraženi HPV-om, najvjerojatnije nisu zaraženi svim tipovima virusa protiv kojih se cijepi. Dijagnostička obrada radi utvrđivanja možebitne infekcije HPV-om nije opravdana prije cijepljenja. Više informacija o cijepljenju možete dobiti u zavodima za javno zdravstvo (školska medicina i epidemiologija čije podatke možete pronaći ovdje) te kod izabranog liječnika opće/obiteljske medicine i ginekologije.

Učenice i učenici na cijepljenje dolaze sami s tiskanicom 'Poziv na cijepljenje četverovalentnim cjepivom protiv humanog papiloma virusa i informirani pristanak' koji je potpisao roditelj/staratelj. Ako roditelj/staratelj želi, na cijepljenje može doći u pratnji učenice/ka. Po jedan primjerak navedene tiskanice svaka učenica i učenik osmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole dobiva u školi, a može se preuzeti i ovdje.

Zaraženost HPV-om u Hrvatskoj je mnogo učestalija nego u, primjerice, Finskoj. Edukacija i prevencija najbolji su saveznik. Zbog toga Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s resornim ministarstvima poziva na besplatno cijepljenje i provodi tribine sa srednjoškolcima. Pogledajte kako je bilo u Bjelovaru: