Biciklistička utrka 'Đir za žir'

Otok Žirje najudaljeniji je u šibenskom arhipelagu, Na njemu se jučer po 12. put održala biciklistička utrka 'Đir za Žir'. Unatoči kiši, put Žirja krenulo je 150 biciklista. Neki su od natjecanja odustali, no svi zajedno makar su se dobro družili.

Vakula je rekao: kiša! No one najodvažnije ni kiša ni jako jugo nisu spriječili da sudjeluju u dvanaestoj Piciklijadi! Trajekt za Žirje popunilo je oko 150 bicikala. A nakon što je lokalna pjesnikinja izrecitirala svoje utrka je mogla početi.

Nebo se ipak smilovalo onim najmlađima koji su s nestrpljenjem čekali da pokažu što znaju. Čini se da je puno voća jela Ena Milošić koja je prva ciljem prošla u dječjoj kategoriji. A poslije dječje utrke - potop! Unatoč tome nezgoda nije bilo, pa je liječnička ekipa uživala u otočnoj idili. Koju su natjecatelji promatrali iz malo drukčije prespektive. Staza je rastegnuta po cijelom otoku, naravno ovaj dio koji je pristupačan. Ma nije ode smisao da neko bude prvi, drugi ili peti, ode je smisao druženja i pokazivanja, kaže Marin Roman, Ekološka udruga 'Žir'. 15 kilometara dugu blatnu stazu najbrže je prošao Vodičanin Roko Fržop, BBK Orlov Krug.

Dobro je, kažu mještani otoka, kad im dođu gosti. A nakon sušenja i proglašenja pobjednika, na red je došao i ručak, rižoto od hobotnice.