Hrvatice svjetske zvijezde bridža

Najveći uspjeh našeg sportskog bridža svih vremena! Nikica Šver i Marina Pilipović, naše bridge reprezentativke su na nedavno održanom 15. svjetskoj olimpijadi u bridgu u poljskom Wroclavu, u kategoriji LADIES u konkurenciji od 48 zemalja (od južne i sjeverne Amerike, Europe, Rusije, Kine itd.) osvojile prvo mjesto!

Do prije dva dana se mislilo da su osvojile drugo mjesto no ponovnom revizijom prije dva dana je utvrđeno da su bile najbolje i da Hrvatska po prvi put ima olimpijsko zlato u bridžu!

Zajedno s predsjednikom Zagrebačkog bridž saveza Dragom Diklićem, bridge su predstavile u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Začecima bridgea smatra se igra whist, koja se 1900-tih godina igrala u bogatim mondenim društvima kao gospodska, buržoaska zabava. Nastao je u ovom obliku u SAD-u. Kao vrhunska intelektualna igra s izrazitim sportskim elementima, bridge je odavno priznat kao sport olimpijskih igara. Igrao se i na nedavno održanoj Univerzijadi u Zagrebu. Ovom sportskom igrom bavi se preko 150 milijuna ljudi, a više milijuna je uključeno u nacionalne saveze i njihovim posredstvom u europsku ligu (EBL), odnosno svjetsku federaciju (WBF).

Bridge je misaona igra. Po mnogim obilježjima slična šahu, ali je društvenija i po specifičnim sadržajima mnogo raznovrsnija, kreativnija i dinamičnija. Za razliku od šaha, bridge je timska igra. Igra se isključivo u paru - par protiv para. Igra se kartama, ali su karte samo rekvizit za izvođenje igre, poput figura u šahu. Bridge se uči godinama, a igra i usavršava do kraja života. O bridžu je u svijetu napisano više knjiga nego o šahu.