Skitača, selo s jednim stanovnikom

Malo istarsko selo Skitača smješteno je na jednoj od najviših kota Labinštine i gotovo je potpuno zapušteno i napušteno. Ima 40-ak kuća, ali u njima živi samo jedan stanovnik. No zahvaljujući turistima i planinarima  život se u Skitaču polako i postepeno vraća .

Ivan Fonović danas je jedini stanovnik Skitače. Svaki dan putuje na posao u 20 km udaljen Labin, a često ga posjećuje brat Milio s kojim rado zaigra moru... Tu je bilo oko 360 ljudi poslije rata odmah. Poslije toga je bilo sve manje i manje, netko je otišao u Ameriku, neko u Italiju, neko u Koromačno zbog posla. Bilo je puno pomoraca, stari su umrli uglavnom, mladi su otišli dalje i to je to, kaže Ivan.

Ivan ne vidi na koji bi se način život ovdje potpuno vratio. Skitača ima 40-ak kuća, većinom su zapuštene, neke se polako obnavljaju, a druge traže nove vlasnike. U središtu mjesta nalazi se crkva posvećena sv. Luciji, djevici i mučenici. Ovo je jedina župa gdje nijednog vjernika nema… , ističe don Ivan Mlikota, župnik sv. Lovreča, Skitače i Drenja. Središtem naselja dominira i nekadašnja zgrada župnog ureda i škole koja je nakon ulaganja od ruševine  pretvorena u Planinarski dom. Možemo reći da je s planinarskom kućom pomalo započeo povratak života na Skitaču jer smo kroz razne manifestacije tijekom godine privukli dosta ljudi… Koristi se kuća i prilikom vjenčanja, kršenja. Znači kuća nije namijenjena samo za planinare već i za ostale žitelje, otkriva Vedan Kos, predsjednik Planinarskog društva 'Skitaci'. Nakon planinarske kuće uređene su i planinarskih staze koje se nalaze u okolici i povezuju neke znamenitosti. Uređene su i biciklističke staze.

S vrha Orič puca prekrasan pogled na cijeli Kvarnerski zaljev, sve do Velebita pa ga posjećuju mnogi izletnici. Legenda o sv. Luciji kaže da je ona na putovanju po svijetu zastala u Skitači na mjestu Brdo gdje je prenoćila. Sutradan se ondje stvorio jedan izvor u kojem je oprala oči. Budući da je ona zaštitnica vida, od tih vremena ovamo hodočaste slabovidni.

Skitača se nalazi u općini Raša koja je svjesna da je ovo još uvijek relativno neistražen i nedovoljno valoriziran dio Istre. Sukladno strategiji razvoja turizma Skitača je planirana kao Istarsko etno selo, otkriva Jasmin Mahmutović, direktor TZ općine Raša. Međutim, da bi Skitača ponovno oživjela i postala etno-selo potrebno je rekonstruirati sadašnju usku prometnicu od Brovinja – pripremiti projektnu dokumentaciju i povući novac iz Europskih fondova.