Škola kuhanja: Šalša

U prvoj epizodi Škole kuhanja šalšu od svježih rajčica priprema kuharica  amaterka Monika Smojver, profesorica informatike iz Zagreba.

Osim postupka pripreme ukusne domaće šalše, Monika j́e kroz nekoliko malih savjeta i trikova koje je nauč̌ila u školi kuhanja, pokazala kako pri kuhanju uštedjeti vrijeme. Na poč̌etku je pokazala tehniku rezanja luka na sitne kockice, što je korisno za brojne recepte, a u nastavku kako jednostavno oguliti kožu s rajčice. 

ŠALŠA 

SASTOJCI 
Za 6 – 7 litara šalše:
rajčica zrela (ili ocijeđeni pelati) - 10 kg
crveni luk - 3 kg
češnjak - 6 češanja
svježi bosiljak - 2 velike vezice
majčina dušica
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol, papar
tjestenina za prilog 

POSTUPAK PRIPREME 
Sitno narezati luk i češnjak. Rajčicu jednostavno oguliti kratkim uranjanjem u vrelu vodu, uz pomoć francuske žlice. Kod manje zrelih rajčica kožicu prije uranjanja u vrelu vodu zarezati nožem. Na ekstra djevičanskom maslinovom ulju pirjati luk, dodati češnjak i začine i na kraju očišćenu rajčicu izrezanu na manje komade ili kockice. Strpljivo krčkati 3-4 sata, dok se rajčica potpuno ne pretvori u kremu, a tekućina ispari minimalno na 2/3 početne smjese.

ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.